Společný projekt společností Accenture, Qualcomm a Kellogg Company představuje využití virtuální reality v podpoře prodeje

1. 4. 2019
Accenture

Řešení zcela mění maloobchodní strategie a ukazuje, jak velkou obchodní hodnotu virtuální realita má. Již během testování byl zaznamenán 18% růst prodeje.

Praha, 1. dubna 2019 - Společnost Accenture, jmenovitě divize Accenture Extended Reality (XR) , vyvinula nové VR řešení pro prodej . Na vývoji a testování spolupracovala s Qualcomm Technologies, Inc. (dceřiná společnost Qualcomm Incorporated), jejíž headset používá Kellogg Company. Nové inovativní řešení je založeno na technologii eye tracking (sledování pohybu očí) v mobilní virtuální realitě (VR) a bude obchodníkům pomáhat shromažďovat důležité spotřebitelské údaje a provádět výzkum trhu. Používá VR headset navržený firmou Qualcomm na mobilní VR platformě Qualcomm Snapdragon 845. Toto řešení VR spojuje technologii eye-tracking se softwarem od InContext Solutions  a datovou analýzou eye tracking od Cognitive3D . Výsledkem je zážitek, který spotřebitele ponoří do kompletně simulovaného obchodu. Umožní jim pohybovat se v prostoru, nakupovat, vybírat produkty a umisťovat je do nákupních košíků. Monitoruje přitom, na co se spotřebitelé dívají, jak dlouho a proč. Mobilní řešení je navrženo tak, aby firmám umožnilo oslovit i geograficky rozptýlené respondenty a provádět průzkum trhu rychleji, cenově dostupněji a v širším měřítku.

Řešení bylo testováno ve spolupráci s prodejcem cereálií Kellogg Company spolu s uvedením jejich nového produktu Pop Tarts Bites. Mobilní řešení VR eye-tracking poskytlo mnohem podrobnější behaviorální údaje než standardní testování, které se obvykle spoléhá na online průzkumy a domácí uživatelské testy. Nově získaná data vedla ke zcela odlišnému závěru, než k jakému došly tradiční metody. Běžné testování například doporučuje umístit produkt Popt Tarts Bites v obchodě do vyšších regálů, protože předpokládá, že je to místo, kde zákazníci očekávají umístění nových produktů. VR řešení ale ukázalo, že optimální jsou pro tento nový produkt níže položené regály. To vedlo k nárůstu prodeje značky o 18 % již během testování.

„Naše VR prodejní řešení má potenciál změnit umísťování produktů zkoumáním spotřebitelského nákupního chování zcela novým komplexním způsobem,“ řekla Raffaella Camera, globální ředitelka sekce pro trhy a inovace v Accenture Extended Reality. „Kombinace schopností VR s technologií eye-tracking a analytikou umožňuje zachytit významné nové poznatky o tom, jak zákazníci nakupují. Monitoruje, jak vnímají a hodnotí všechny produkty v rámci celého regálu nebo uličky. To umožňuje lepší rozhodování o umístění produktu, které může pozitivně ovlivnit celkové tržby značky, nejen tržby týkající se jednoho výrobku.“

Jenny McDanielsová, senior manažerka pro strategie v Kellogg Company dodává: „Když jsme se snažili co nejlépe odhadnout budoucí umístění produktu v regálech, tato nová metodika nám poskytla optimální vodítko týkající se jak daného výrobku, tak celé kategorie. Poskytla nám vícenásobné datové výstupy, které pak vytvořily komplexní řešení, které ovlivní úspěch produktu i celé kategorie zboží.“

„XR firmám poskytuje transformační hodnotu,“ řekl Patrick Costello, senior ředitel obchodního rozvoje v Qualcomm Technologies, Inc. „V Qualcomm Technologies vyvíjíme základní technologii XR prostřednictvím našich referenčních návrhů VR, které jsou konstruovány tak, aby firmám umožnily hodnotit a rychle zavádět na trh různá zařízení. Koncepce Accenture a Kellogg Company ukazuje výhody imerzivní a eye-tracking technologie. Očekáváme, že ji v brzké době využije několik zákazníků s podobným zaměřením.“

Nové pilotní řešení představuje důležitý krok k transformaci maloobchodního prodeje. Značky stojí mnoho času, úsilí a peněz, aby stanovily optimální umístění produktu a sortimentu v regálech obchodů, ale také ideální cenovou strategii. Tyto snahy však limituje dostupnost detailních a kvalitních dat. Prodejní řešení s VR umožní získání podrobnějších údajů, díky kterým bude jednodušší i kontrola realizace prodeje a budou se snižovat náklady díky:

• Rozšiřování testování do široké škály oblastí: firmy mohou do  testování zapojit i geograficky vzdálené spotřebitele. Pomocí VR headsetů mohou produkty testovat u sebe doma, v kamenných obchodech, během předváděcích nebo větších spotřebitelských akcí.
  • Zlepšení zákaznické zkušenosti ve značkových prodejnách: nakupující se mohou projít v realistických virtuálních modelech značkových obchodů, podívat se podle svého uvážení do regálů, vybrat si a prozkoumat produkty a dát si je rovnou do nákupních košíků.
  • Zvýšení objemu datových souborů pro analytiku: během nákupního procesu mohou firmy shromažďovat data použitím technologie eye-tracking, která je zabudována do VR headsetu tak, aby nerušila zážitek z nakupování. Výsledná analytika přináší detailní poznatky o aktuálním spotřebitelském chování, jako např., které produkty přitahují pozornost zákazníků, kam se podívají nejdříve nebo kam se dívají nejdéle a co jim pomáhá v rozhodnutí o koupi.
  • Snižování nákladů při zvyšování flexibility: řešení založené na VR usnadňuje testování řady retailových návrhů a šetří přitom náklady. Obchodníci mohou během několika minut v prostředí VR upravit rozvržení obchodu a regálů, měnit sortiment podle skladových zásob a experimentovat s cenami.

Strategická sekce Accenture pro rozšířenou realitu (XR) využívá principy designu zaměřeného na člověka, hluboké znalosti z oboru, globální škálování a odborné znalosti technologií jako je AI a IoT. Pomáhá tak firmám objevovat, vytvářet a dodávat působivé XR zkušenosti a dosahovat tak dalších zisků. Více o tématu na https://www.accenture.com/us-en/insights/technology/virtual-reality-merchandising .

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr