Nákup dárků přes internet na poslední chvíli. Některé e-shopy garantují osobní odběr zboží až do 24. prosince

19. 12. 2011
APEK

Praha, 19. prosince 2011 - Nakupování vánočních dárků přes internet pokračuje i tento týden, kdy obchodníci očekávají tržby ve výši 1,8 miliard korun. Během minulého týdne to bylo 2,3 miliardy korun. Tržby z pondělí 19. prosince 2011 se téměř vyrovnají minulému podělku, který byl u e-shopů nejvytíženějším dnem z roku. Obchodníci utrží zhruba 600 milionů korun. Dobrou zprávou je, že lidé si mohou zboží vyzvednout osobně na výdejním místě internetového obchodníka i večer před Štědrým dnem, u některých obchodníků dokonce i přímo na Štědrý den. Informuje o tom Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

„Dárky mohou lidé nakupovat i na poslední chvíli. Jestliže je požadované zboží skladem, není problém si jej vyzvednout při osobním odběru ve všech e-shopech do 23. prosince 2011. Někteří prodejci však umožňují osobní odběr i přímo na Štědrý den. Jestliže zákazníci chtějí, aby jim přišlo zboží včas, musí objednávat nejpozději do 20. prosince 2011, výjimečně i 21. prosince, a to u obchodů, které mají vlastní skladové zásoby. Taková objednávka by měla být  - s ohledem na včasné dodání zboží zákazníkovi - u většiny e-shopů bezproblémová. Česká pošta, PPL a další přepravci pak garantují včasné doručení zboží ještě před Štědrým dnem.

Ze statistik APEK vyplývá, že e-shopy ve vánočním období generují více než třetinu svých obratů, tedy přibližně 14 miliard korun z celkové očekávané částky 37 miliard korun. „Během letošních Vánoc spotřebitelé utratí v průměru 2500 korun, zhruba čtvrtina z nich však nakoupí dárky za více než 8 tisíc korun,“ uzavírá Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr