Obchod s Německem jako hlavní téma XII. Exportního fóra a vliv aktuálních událostí v Rusku a na Ukrajině

27. 3. 2014
Asociace Exportérů

Mladé Buky, 27. března 2014 – Hlavním tématem XII. Exportního fóra budou úzké ekonomické vazby České republiky na Německo, které je pro tuzemské vývozce klíčovým odbytištěm. Význam této exportní destinace účastníci prodiskutují i v kontextu aktuálních událostí v Rusku a na Ukrajině. Konference se koná 3. dubna 2014 v Mladých Bukách. Do hotelu Grund Resort Golf & Ski se sjedou představitelé vrcholné domácí politiky, významní čeští i zahraniční ekonomičtí odborníci a samozřejmě zástupci předních českých exportérů.

„Ze strategického hlediska probereme například konkurenceschopnost českých firem na německém trhu a možnosti, jak jejich postavení posílit. Téma obchodní spolupráce s Německem je ještě aktuálnější ve světle současné situace v Rusku a na Ukrajině. Nad východními trhy visí otázka možného zesilování ekonomických sankcí vyvolaných konfrontační politikou Vladimíra Putina, která prohlubuje stávající nejistotu. Hlavní téma Exportního fóra tak získává nový rozměr a ještě větší význam, než jsme původně předpokládali,“ říká Jiří Grund, předseda Asociace exportérů. „Na Exportním fóru v této souvislosti prodiskutujeme mimo jiná témata i postavení našich subdodavatelů, kteří tvoří významný článek v exportním řetězci do Německa,“ dodává Jiří Grund.

Účast na XII. Exportním fóru přislíbili například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, výkonný ředitel Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák, investiční stratég Raiffeisenbank Aleš Michl, hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, generální ředitel a předseda představenstva ČEB Jiří Klumpar, viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, generální ředitel a předseda představenstva EGAP Jan Procházka, člen představenstva AUTO Škoda a.s. Bohdan Wojnar, analytik AKCENTA CZ Miroslav Novák, expert pro právo Evropské unie a Evropskou integraci Arsene Verny a další hosté.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr