XII. Exportní fórum: Německo jako klíčový obchodní partner pro české vývozce

14. 3. 2014
Asociace Exportérů

Mladé Buky, 14. března 2014 – Obchodní spolupráce s Německem bude klíčovým tématem XII. Exportního fóra, které se bude konat 3. dubna 2014 v Mladých Bukách. Do hotelu Grund Resort Golf & Ski se sjedou představitelé vrcholné domácí politiky, významní čeští i zahraniční ekonomičtí odborníci a nebudou chybět ani zástupci předních českých exportérů.

„Hlavním tématem dubnového Exportního fóra budou úzké ekonomické vazby České republiky na Německo, které je pro tuzemské vývozce klíčovým odbytištěm. Ze strategického hlediska probereme například konkurenceschopnost českých firem na německém trhu a možnosti, jak jejich postavení posílit. Budeme se zabývat rovněž postavením našich subdodavatelů, kteří tvoří významný článek v exportním řetězci do Německa, zvláště pak v automobilovém průmyslu,“ vypočítává Jiří Grund, předseda Asociace exportérů, některé z hlavních bodů konference.

Důvody, proč Německo i nadále zůstává pro české vývozce klíčovým obchodním partnerem, jsou zřejmé. „Díky oživení poptávky na místním trhu stoupl objem exportu o 2,2 % a celkově tam české firmy vyvezly zboží v hodnotě 987,6 miliard korun. To představuje téměř jednu třetinu hodnoty celkového exportu. Klíčové postavení německého trhu je o to výraznější ve světle současné situace na Ukrajině a hrozby ekonomických sankcí na obchod s Ruskem,“ říká Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Účast na XII. Exportním fóru přislíbili například ministr financí Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, výkonný ředitel Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák, investiční stratég Raiffeisenbank Aleš Michl, hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, generální ředitel a předseda představenstva ČEB Jiří Klumpar, viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, generální ředitel a předseda představenstva EGAP Jan Procházka, Miroslav Novák, analytik AKCENTA CZ, expert pro právo Evropské unie a Evropskou integraci Arsene Verny a další hosté.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr