Ze zahraničí jsme dovezli tabákové výrobky, nápoje, potraviny a spotřební zboží za 444 miliardy. Je to dlouhodobě únosné?

26. 3. 2014
Asociace Exportérů

Mladé Buky, 26. března 2014 – Navzdory loňské rekordní výši exportu není dobré usínat na vavřínech. Kladnou obchodní bilanci totiž v dlouhodobém horizontu ohrožuje nadbytečný import. Jen za loňský rok jsme dovezli tabákové výrobky, nápoje, potraviny a spotřební zboží za 444 miliardy korun.

„Je třeba si položit otázku, zda je dlouhodobě únosné, abychom v zahraničí ročně utráceli 444 miliardy korun za zboží, které jsme schopni sami produkovat a dále vyvážet,“ ptá se Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů. „Počet zemí, se kterými máme kladnou obchodní bilanci, by se tak v budoucnu mohl zajímavým způsobem zvýšit, což platí nejen pro země Evropské unie, ale i východní trhy,“ říká Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

Česká republika loni obchodovala s 241 zeměmi a územními celky a kladnou obchodní bilanci měla u 145 z nich. Nejvyšší kladné saldo bylo dosaženo s Německem (269,6 mld. Kč), Slovenskem (117,6 mld. Kč) a Velkou Británií (99,6 mld. Kč). Naopak největší propad zahraničního obchodu byl v Číně (263,9 mld. Kč), Korejské republice (47,2 mld. Kč) a Ruské federaci (39,1 mld. Kč).

Pro porovnání, celková výše exportu v roce 2013 dosáhla rekordní hodnoty 3,157 biliónu korun. „Podle mého názoru jsme však částečně zbytečně propili, prokouřili a projedli 14,1 % z této hodnoty,“ uzavírá Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr