Jak odklízet sníh tak, abyste si zimu užili? Zvolte správné nářadí

21. 11. 2012
Briggs & Stratton

Praha, 21. listopadu 2012 – Skoro každý je v zimě nucen odklízet sníh. Někdo před domem a na zahradě, jiný před garáží či z auta nebo na chatě celou příjezdovou cestu. V čem se lidé liší, je způsob, jakým si se závějemi poradí. Část z nich je stále věrná tradičním prostředkům jako je lopata, hrablo a koště. Každým rokem se však rozrůstá skupina lidí, kteří jako dobrého pomocníka při úklidu sněhu používají sněhovou frézu. Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton, která sněhové frézy také vyrábí, přináší rady pro výběr vhodného nářadí pro odklízení sněhu.

Hrablo a koště – na pár metrů

Základem spokojené zimy, kterou neruší nárůst stresu s každou další sněhovou vločkou, je správná volba způsobu odklízení sněhu. Pokud se jedná o odklizení několika metrů čtverečních před vchodem a zametení navátého sněhu, pak určitě tradiční hrablo a koště postačí. Jakmile však plocha odklízeného sněhu překročí 10 m², stojí již za to pořídit si frézu.

Sněžná fréza – na plochu do 100 m²

Sněžné frézy se liší podle výkonu motoru, šíře a výše záběru, typu šneku, který nabírá sníh, vzdálenosti odhozu sněhu a především podle množství a kvality sněhu, se kterým si poradí. Zejména na základě těchto kritérií vybíráme frézu, která bude našim potřebám nejlépe vyhovovat. Jistotu silného motoru a tedy spolehlivého výkonu máte se sněhovou frézou s benzínovým motorem.

Benzínové frézy můžeme najít ve dvou variantách - jednostupňové a dvoustupňové. Jednostupňové benzínové frézy se hodí na odklízení čerstvě napadaného sněhu například z chodníků. Pro ušlapaný sníh však vhodné nejsou, protože ho jejich gumový šnek nedokáže odkrojit. Výhodou je však jejich malá hmotnost a snadná ovladatelnost.

Zahradní traktůrek s radllicí – pro plochu nad 100 m²

Pokud se v zimě musíte postarat o odklízení sněhu na velkých plochách doporučujeme pořídit odklízecí radlici k zahradnímu traktůrku, kterou k němu připojíme pomocí montážního rámu. Radlici  je možné pořídit od 7 000 Kč. Jednotlivé druhy radlic se liší  nejen konstrukcí, ale také šíří záběru či polohováním. „Radlice je schopna odklidit sníh ze všech zpevněných povrchů, ale snadno si poradí s každým sypkým materiálem, takže ji můžete využít i v jiná roční období,” jmenuje její výhody Bureš.

Sněhová fréza Snapper 1732EX

Velká dvoustupňová sněhová fréza disponuje motorem Briggs&Stratton 1650 Professional Series, který je ideální do náročných zimních podmínek a nabízí i vyhřívání rukojeti. Velká rukojeť startovací šňůry umožňuje snadné spouštění motoru i bez sundání rukavic. Fréza nabízí i možnost elektrického startování. Délku odhozu lze nastavit z místa obsluhy pomocí elektrického ovládání deflektoru komínu. Ocelový šnek s drážkami snadno prořezává sníh a posunuje ho dál k výhozovému otvoru. Velká sněhová fréza si poradí i s velkými závějemi sněhu. Díky systému Easy Turn a Creeper Speed se stroj lehce ovládá v zatáčkách a dokáže odklidit sníh i v těsném prostoru. Světlomet nabízí možnost pohodlně odklízet sníh i večer a v časných ranních hodinách.

Cena: 58.490 Kč

Specifikace