Recepty na oblíbené osvěžující letní drinky z CrossCafe

22. 4. 2014
CrossCafe

Praha, 22. dubna 2014 – Šéfbarista sítě kaváren CrossCafe Luboš Martínek si pro Vás připravil tři tipy na osvěžující letní nápoje, které v horkých dnech příjemně zchladí tělo i povzbudí mysl. Nechybí samozřejmě oblíbené řecké frappé, ledové kávově čokoládové mocha a pokud jste zarytí čajoví příznivci, pak poradí i s přípravou osvěžujícího ledového čaje.

Ledové mocha

Základem nápoje je kvalitní espresso. Pokud nedisponujete vhodným kávovarem, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitního instantu. Dále se neobejdete bez 2 lžic čokoládového sirupu - v zahraničí nakoupíte ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak už stačí jen cca 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a důkladně rozmixovat s ledem. Zkuste přidat navrch dvě lžíce doma ušlehané šlehačky. Výsledek bude grandiózní.

Tip - čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru.  Nutností je důkladné mixování. Výsledek pak bude stát za to.

Frappé

Frappé je oblíbeným kávovým nápojem horkých letních dní. Vzniklo v padesátých létech v Řecku a servíruje se v užší vyšší sklenici. „K přípravě Frappé můžete použít speciální instantní kávu určenou pro výrobu Frappé nebo také klasické espresso. Do šejkru vložte 2 lžičky instantní kávy, 2-3 kostky ledu (v případě horkého espressa to chce více ledu) a dle libosti cukr. Místo cukru zkuste třeba vanilkový nebo karamelový sirup. Mixujte, dokud se vše nepromění v pěnu,“ říká šéfbarista Luboš Martínek. Frappé také můžete vylepšit půl deci plnotučného mléka. Kromě šejkru můžete použít i tyčový mixér. Obsah následně přelijte do sklenice o objemu 0,25 l, doplňte 2 kostky ledu. Je-li potřeba, dolijte ledovou vodou a lehce promíchejte. Nápoj se servíruje s brčkem.

Ledový čaj

Doba, kdy lidé pili ledový čaj z PET lahví či TETRA paků, se již naštěstí blíží ke konci. Hitem jsou domácí ledové čaje, které dnes umí nabídnout každá lepší kavárna či restaurace. Pokud nemáte nějakou nablízku, vyrobte si ledový čaj doma. „Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Jestliže máte rádi černý, nejlépe poslouží čaj z Assamu pro svou intenzivní barvu a jemné sladové aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené ze zeleného čaje či z ovocných variant nálevových sáčků,“ radí šéfbarista CrossCafe.

Sáček zalijte 2dl vroucí vody a po 6 - 8 min. (dle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3dl studené vody a dejte chladit do lednice. Pro dochucení použijte čerstvě vymačkanou šťávu z citronů či limety a třtinový cukr. Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje, navíc bez konzervantů, barviv a přísad, které ji obvykle zakrývají.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr