Chcete-li do turistického ráje, spolehněte se na ocenění EDEN.

3. 5. 2012
EDEN - CzechTourism

Praha, 2. května 2012 – Slovo eden není jen synonymem ráje, ale i značka udělovaná výjimečným evropským turistickým destinacím. Pokud se při výběru dovolené spolehneme na toto doporučení, určitě neprohloupíme.

EDEN (European Destinations of Excellence) je každoročně vyhlašovaný speciální projekt Evropské komise s cílem zviditelnit méně známé evropské regiony a upozornit na jejich kouzlo a unikátní rysy. To vše v duchu filozofie udržitelného rozvoje cestovního ruchu, s důrazem na rozmanitost, autentičnost a originalitu.  Každý rok se projekt zaměřuje na jiné, specifické téma. V rámci daného tématu pak o značku EDEN soutěží přihlášené turistické oblasti. Z každé země vzejde jeden vítězný region, jenž se pak může pyšnit titulem znamenité evropské destinace. Získá také marketingovou podporu a další výhody, plynoucí ze společné propagace na evropském trhu. Do projektu se od roku 2006 zapojilo již více než 20 evropských zemí. Česká republika se aktivně účastní od roku 2009, garantem na naší straně je agentura CzechTourism.

Prestižní ocenění EDEN získávají ty opravdu nejzajímavější turistické cíle. Při hodnocení je vedle přírodního a kulturního bohatství brán zřetel i na kvalitu ubytování, nabídku stravování a vůbec existenci potřebné infrastruktury. Návštěvník si tak může být jist, že se mu dostane kvalitních služeb a jeho dovolená nebo výlet přinese spoustu krásných zážitků a plnohodnotný odpočinek.

Značkou EDEN se u nás doposud mohou pochlubit turistické destinace České Švýcarsko, Bystřicko a Slovácko.

České Švýcarsko se stalo v roce 2009 historicky prvním vítězem českého národního kola soutěže EDEN, které předčilo ostatní soutěžící v kategorii „Cestovní ruch a chráněná území“. Spojení kouzelné přírody plné skalních útvarů a původní lidové architektury je velkým lákadlem i pro ty nejnáročnější turisty. Mimořádnou chloubou oblasti je bezesporu Pravčická brána, největší pískovcová skalní brána v Evropě.

Další soutěžní ročník se zaměřil na destinace, které svou turistickou nabídku zakládají na přírodních vodních zdrojích. Vítězem se stalo Bystřicko. K nejatraktivnějším místům Bystřicka patří totiž údolí řeky Svratky se zachovalými hradními zříceninami jako Dalečín, Aušperk či Zubštejn. Dominantní vodní plochou je nádrž Vír, okolo které vede Svratecká vodohospodářská naučná stezka. Četné rybníky v oblasti pak poskytují možnost koupání v přírodě. Pohádkový hrad Pernštejn okouzluje návštěvníky i filmaře z celého světa.

V roce 2011 byla tématem soutěže obnova hmotného dědictví. Ocenění si odneslo Slovácko, a to zejména přeměnou unikátního Baťova kanálu na turistický cíl. Renovace této technické památky urychlila širší obnovu území a rozvoj cestovního ruchu. Za zmínku stojí také tradiční slovácký folklór. Jízda králů a tanec verbuňk byly dokonce zahrnuty na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Objevte i vy kouzlo českých a moravských regionů nejvyšší kvality a přijeďte je poznat osobně!

Více na www.kudyznudy.cz/eden