Slovácko ve znamení bujarých oslav vína

24. 8. 2012
EDEN - CzechTourism

Praha, 24. srpna 2012 – Tak jako si s Žateckem spojíme chmel nebo s jižními Čechami rybníky, napadne většinu z nás v souvislosti se Slováckem slovo víno. Pokud tento nápoj pijete výjimečně, může být pro vás fenomén vína příjemným průvodcem po tomto regionu, který nabízí i mnoho dalších lákadel. Jestliže patříte mezi ty, kteří kouzlu vína zcela propadli, budete zde jako v ráji.  Vydejte se na Slovácko, jehož oblíbenost byla korunována přidělením titulu EDEN, představujícího evropskou turistickou destinaci nejvyšší kvality.

Už podesáté v řadě čeká na návštěvníky Uherského Hradiště neopakovatelný zážitek v podobě živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidových písní a tanců. Termín vyhlášených Slováckých slavností vína a otevřených památek připadá letos na víkend 8. - 9. září 2012.Akci pravidelně navštěvují tisíce krojovaných účastníků z více než 70 okolních měst a obcí. Jejich defilé vám připomene známá díla regionálního malíře Joži Uprky, který proslul výraznými obrazy s tematikou krojů, obyvatel a zvyků tohoto pohostinného kraje. Zblízka si tak můžete prohlédnout různobarevné kroje z jednotlivých slováckých oblastí. Lidový oděv se mnohdy dědí z generace na generaci a stává se rodinným stříbrem.

Podtitul letošního ročníku má symbolický název Do Hradišťa na vinobraní. Všelidová slavnost oceňuje náročnost vinařského řemesla a oslavuje jeho konečný produkt. Je přístupna bez vstupného a organizátoři i tentokrát připravili bohatý program. Vedle tradičních dechových a cimbálových muzik vystoupí i kapela Čechomor, zájemci si budou moci osvojit lidová řemesla nebo navštívit některou z volně přístupných městských památek. Za zmínku stojí i přehlídka krojů Nevěsty Slovácka, která ozdobí zrekonstruované barokní prostory Kolejního nádvoří. To vše za ochutnávky vynikajících slováckých vín.

Netradičním zážitkem pak může být poslech hudby na palubě lodi plující po řece Moravě. Během plavby vystoupí folkové, jazzové i country skupiny. Muzikantské lodě budou brázdit Baťův kanál v sobotu 8. září. Gastronomické zpestření slibují podávané rybí speciality. Baťův kanál nabízí prostřednictvím četných půjčoven možnost pronajmutí plavidel různých typů. Se zapůjčeným člunem, lodí či dokonce hausbótem si vychutnáte ničím nerušenou plavbu po unikátní vodní turistické cestě.

Připomenout si tradici předcházející vinobraní můžete prostřednictvím rituálu tzv. Zarážení hory.  Jeho smyslem byla jakási modlitba k patronům vinice, která měla ochránit zrající hrozny až do vinobraní. Přestože má v jednotlivých oblastech různý průběh, její původní význam je všude stejný. Po vykonání obřadu byl ustanoven přísný zákaz vstupu nepovolaným lidem na vinohrad. Na porušitele čekal tvrdý trest. Návštěvníci se na současných slavnostech mohou těšit na vztyčení zdobené májky. Kolem ní vinaři zatloukají 12 dřevěných kůlů jako symbol vinařovy celoroční práce. K Zarážení hory patří neodmyslitelně zpěv lidových písní a cimbál. Tuto lidovou slavnost můžete na vlastní oči spatřit například 1. až 2. září 2012 v Prušánkách nebo 1. září 2012 v Josefově.

Ti, kdo se těší na zkvašený mošt z hroznů vinné révy, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin, ať vyrazí 7. až 8. září do Valtic. Pozorní čtenáři jistě vědí, že je řeč o burčáku, tedy meziproduktu při výrobě vína, kdy hrozny procházejí bouřlivým kvašením. Valtické burčákování dá ochutnat jak bílý, tak vzácnější červený mok s mírným kvasničným zákalem. V mezičase můžete navštívit Valtický zámek, vypravit se dál směrem k Charvátské Nové Vsi, kde stojí klasicistní salet se sousoším Tři grácie, nebo si smluvit stylovou schůzku u loveckého zámečku Rendez-vous v Bořím lese zhruba 3 kilometry od Valtic.

Více informací o regionu na stránkách www.slovacko.cz  nebo ke slavnostem vína na www.slavnostivinauh.cz . Přehled dalších oblastí, které uspěly v soutěži EDEN, naleznete na stránkách www.kudyznudy.cz/eden .