Jak správně vyživovat tělo v letních měsících

14. 5. 2013
Expreska

Praha, 14. 5. 2013 - Máme zde teplé počasí a s ním je zapotřebí změnit naše stravovací i pitné režimy, pokud chceme zdravý a silný organismus nebo mít vysněnou postavu, kterou oslníme na pláži všechny přítomné muže. Společně s nutriční poradkyní Expreska Olgou Janotovou vám proto přinášíme několik praktických rad, které vaše tělo během léta jistě ocení.

V létě tělo potřebuje lehkou stravu

Začátek léta je ta nejvhodnější doba pro očistu organizmu. Příroda kolem nás kvete, a abychom ji mohli následovat, potřebujeme si v sobě udělat pořádek. V chladnějším období máme tendenci k pojídání spíše teplé masité stravy, se stoupající venkovní teplotou by tomu mělo být ale naopak. Je přirozené, že náš organizmus si přeje být zahřán a touží po dodání energie, kterou neobdrží ze slunce. „Touto stravou do sebe však velmi často dodáváme energie přebytek. S tím jdou většinou ruku v ruce látky, které nemají v těle upotřebení a mohou tak způsobovat problémy se zažíváním nebo výskyt akné a celulitidy. V létě je proto dobré konzumovat lehkou stravu s vyšším obsahem vody. „Za to nám bude organizmus vděčný hned dvojnásobně – ulehčíme mu práci s trávením potravy a zajistíme tolik potřebnou hydrataci,“ říká Olga Janotová, nutriční poradkyně Expresky.

Správný pitný režim je základ

Ať už jsme v jakémkoliv ročním období, pitný režim je jednou z nejdůležitějších složek zdravého životního stylu. „Nedodržujeme-li pitný režim, začnou si buňky v našem těle pro své přežití hledat jiný zdroj – naší pokožku, která je největší “zásobárnou“ vody. Pokud tedy nechceme mít předčasně a v nadměrné míře vrásky, dodržujme pitný režim v každém věku,“ dodává Olga Janotová, nutriční poradkyně z fitness Expreska. Nedostatečný pitný režim způsobuje také únavu, migrénu a negativně působí na močové cesty. Pokud budeme dostatečně pít i mezi jídly a zaplníme si žaludek vodou, ubráníme se tak více večernímu mlsání. Za nejvhodnější tekutinu považujeme čistou pramenitou vodu, ovocné nebo bylinné čaje. Silné černé čaje spíše naše tělo odvodňují. Potřebné množství tekutin závisí na pohybových aktivitách, okolní teplotě, aktuální tělesné hmotnosti, věku. Pít bychom měli v horkých dnech minimálně 2,5 litrů tekutin.

Jak na překyselení organizmu

Lidský organismus je vlivem dnešní doby a stylem stravy z velké míry překyselený. Negativně v tomto ohledu působí například tučná jídla, perlivé a alkoholické nápoje, ale také stres nebo některé léky. Ideální PH lidského organizmu je 7 – 7,5.  Příliš překyselený organizmus hůře spaluje tuky a je náchylnější k infekcím. Pokud se chceme tomuto problému vyhnout, je důležité jíst vyváženou stravu a dostatečně se hýbat. Pomáhá také jedlá soda nebo překvapivě i voda s vymačkaným citrónem, kterou bychom měli pít každé ráno. Překyselení žaludku lze také předcházet správnou detoxikací těla. Tu bychom si měli naordinovat alespoň jednou do roka.

kontakt pro média: Iveta Nebesařová
email: iveta.nebesarova(@)aspen.pr