Fleru už je rok. Jaký byl a co se chystá v tom druhém?

15. 5. 2009
Fler.cz

Praha, 15. května 2009 - Letos je Fleru, online tržišti s handmade výrobky, teprve rok. Teprve, protože 1 rok je v životě webu docela krátká doba. Ovšem hodnocení prvního roku Fleru je velmi jednoduché, lze ho vystihnout jedním slovem - úspěch. Fler dokáže každý den přitáhnout 20 tisíc návštěvníků a denně se tu prodá bezmála 1000 handmade výrobků. Mezi tvůrci, kterých na Fleru nyní prodává přes 6 tisíc, se zabydlují zavedené značky a počet nadšenců neustále roste. Jaká byla cesta k úspěchu, kdo Fler vymyslel, co ho na nápad přivedlo a jaké má tvůrce Fleru plány do budoucna?

Fler se oficiálně narodil v únoru 2008, jeho idea však v hlavě jeho zakladatele, Jiřího Kubeše, vznikla mnohem dřív. „Scéna designu a ruční tvorby mi připadala roztříštěná a chyběl prodejní kanál s širokým záběrem, kde by se mohli známí i neznámí tvůrci realizovat, vyzkoušet si prodej, dostat se blíže k zákazníkům, otestovat si jejich reakce na svoji tvorbu. Fler tak trochu využil mezeru na trhu v oblasti, která je v současnosti hodně trendy a žádaná - originály a hand-made výrobky,“ popisuje začátek příběhu Jiří Kubeš. Touha po originalitě, jedinečnosti, vybočení z řady je ve společnosti jasně znát a je to i jeden z faktorů, které přispívají k úspěšnosti jak Fleru, tak i podobných zahraničních projektů.

Fler charakterizují především jeho tvůrci. Proto bylo pro úspěch celého projektu úkolem číslo jedna seznámit je s ideou Fleru a ukázat jim, že na www.fler.cz mají možnost prezentovat svou tvorbu, a především ji úspěšně prodávat. „První měsíc existence Fleru jsem strávil oslovováním tvůrců. Každému individuálně jsem se snažil se vysvětlit, proč by měl dát Fleru svoji důvěru. Naštěstí hned od začátku začalo na Fleru vznikat přátelské, ale přitom zdravě soutěživé prostředí. Tvůrci se postupně začali předhánět nejen v kvalitě výrobků, ale i ve způsobu jejich prezentace. Po čase si každý z nich našel svůj osobitý styl, a tak oni sami pomohli Fleru tam, kde je nyní,“ popisuje začátky Jiří Kubeš. „Na počátku to byl trochu krok do neznáma, nikdo nedokázal přesně odhadnout, jak se server rozjede, ale o jeho obrovském potenciálu jsem nikdy nepochyboval. A udělal jsem dobře,“ s úsměvem dodává a raduje se, že z prvních pár desítek tvůrců se rozrostla skupina talentů na dnešních neuvěřitelných šest a půl tisíce.

Ihned v prvních měsících své existence zažil Fler skutečný boom, objevovaly se stovky nových nakupujících. Díky čím dál vyššímu počtu tvůrců a novým nápadům se tržiště rozrůstalo raketovým tempem. „Nejobtížnější bylo Fler vůbec spustit, pak už šlo všechno rychle. Nepotřebovali jsme téměř žádnou reklamu, měli jsme totiž tu nejlepší a nejefektivnější - šeptandu. Povědomí o Fleru se šířilo díky spokojeným tvůrcům i nakupujícím, a tak to funguje i nyní,“ popisuje první měsíce serveru Jiří Kubeš. Po čtyřech měsících Fler pravidelně navštěvovalo denně okolo 4000 lidí.

To co bylo na začátku, však bylo pouze malou ochutnávkou toho, co mělo následovat. „Já jsem člověk, co rád dotahuje věci do konce a hraje si s detaily,“ popisuje sám sebe Jiří Kubeš. Proto se pustil do budování dalších funkcí. „Nechtěl jsem, aby Fler zůstal ,jen´ prodejním místem, chtěl jsem, aby se tu komunita cítila dobře,“ osvětluje Jiří Kubeš, proč začal budovat pro prodej na první pohled nepodstatná diskusní fóra, blogy, kluby, jednoduše řečeno začal budovat opravdový komunitní server. Snažení se vyplatilo. Tvůrců neustále přibývalo a každá nová funkce byla jak nakupujícími, tak prodejci rychle přijata.

Rychle se začal plnit i další plán. Na Fleru se pomalu začali objevovat první designéři, šperkaři a výtvarníci-profesionálové. „Nejdříve to bylo jen pár vlaštovek, ale postupně se tahle skupina začala rozrůstat a bylo velmi zajímavé sledovat, jak vedle sebe působí amatéři a profíci. Na Fleru totiž vyrostly skutečné talenty, které si v souboji s profesionály nedají rozhodně nic líbit a často je v prezentaci a prodeji hravě předčí,“ komentuje Jiří Kubeš. Tvůrci Youngprimitive, jedné ze známých českých značek prodávajících na Fleru, si portál chválí: „Na Fleru prodáváme proto, že jsme se chtěli dostat do širšího povědomí lidí, kteří dokáží ocenit naši tvorbu. A těch se na Fleru pohybuje hodně.“

Po prvních měsících existence tržiště bylo jasné, že Fler má úspěch, a už se jen čekalo, kdy padne hranice 20 000 návštěvníků za den. Stalo se tak 24. února 2009, tedy přesně po roce fungování Fleru. Jen za tenhle jediný rekordní den se prodalo 760 výrobků - celkem už se za dobu existence Fleru prodalo 87 000 ks zboží.

A jaké jsou podle Jiřího Kubeše důvody, proč je portál tak oblíbený? „Fler se veze na vlně hand-made, to samotné je velkým lákadlem. Vytváří jakýsi kontrast k odosobněným nákupním centrům. Na Fleru má nakupující s tvůrcem přímý kontakt, může si s ním popovídat, domluvit se na detailech a hlavně má tvůrce přímou odpovědnost za své výrobky, což nakupujícímu dává záruku kvality. Každý výrobek má svůj příběh, svou osobnost, kupující ví, odkud pochází, což jsou informace, které u ,globálních´ výrobků chybí, a na Fleru se ukazuje, že jsou to informace, které výrobek dokážou prodat,“ vysvětluje Jiří Kubeš.

Fler se sice neustále rozrůstá, jeho majitel ale rozhodně neusíná na vavřínech. Když koncept funguje v České republice, proč by tomu tak nemělo být i v zahraničí? Již nyní na Fleru velmi úspěšné prodává řada slovenských tvůrců a cestu si sem našlo mnoho nakupujících ze stejné země. A ozývají se fanoušci z Polska či Rakouska. Proto je do konce roku 2009 v plánu anglická verze Fleru na adrese Fler.com a postupné rozšíření Fleru do střední Evropy.

„Fler je báječné místo, které otevírá kreativcům prostor pro realizaci, a to bez potřeby nákladné reklamy. Jsem nadšený z vědomí, že internet může pomoci například nezaměstnaným, ženám na mateřské nebo prostě všem, kdo se tvůrčí práci věnují, a to jak profesionálům, tak laikům. Fler dokázal, že Češi mají cit pro umění a ruční tvorbu, že se umí ,prodat´ a že prodej od člověka k člověku je baví. Nakupující také jasně ukázali, že mají rádi originály a že porevoluční trend obliby masových komerčních značek již pro ně není tolik zajímavý. Mojí prací nyní zůstává hájit a dále propagovat atraktivitu originální tvorby a pokračovat v péči o prodejce i nakupující pomocí uživatelských a komunitních funkcí. To ale nebude příliš těžké, do této práce jsem se totiž zamiloval,“ zakončuje rozhovor o budoucnosti Fleru jeho tvůrce, správce a fanoušek v jedné osobě.