Ručně vytvořené věci jsou osobním vánočním dárkem

3. 12. 2008
Fler.cz

Praha, 3. prosince 2008 - Ručně vytvářené aneb handmade věci i jejich tvorba se vracejí na výsluní. Dokazují to prodeje eshopů s kreativním materiálem či stále rostoucí popularita portálu Fler.cz, kde svoje ručně vytvořené zboží nabízí již více než tři tisíce profesionálních i amatérských tvůrců. Fler byl spuštěn v únoru 2008 a za tu dobu se zde prodalo více než 45 tisíc výrobků, tedy přibližně 150 originálů denně.

„Ručně dělaný vánoční dárek vnímá spousta lidí jako z nouze ctnost. Nikdo ale neříká, že ho musíte vytvořit sami, pokud nejste manuálně zruční. Když jeho výrobu svěříte profíkovi, ať už to je švadlena, kovář, grafička nebo šperkařka, obdarovaný se může těšit z věci, jakou nikdo jiný na světě nebude mít,“ říká majitel portálu Fler.cz Jiří Kubeš. „Od druhé poloviny listopadu sledujeme na Fleru razantní nárůst prodeje, který v těchto dnech dosahuje svého předvánočního vrcholu. Denně se prodají stovky výrobků za desítky tisíc korun, oproti září a říjnu jsou to dvojnásobná čísla,“ dodává Jiří Kubeš.

Že je o ruční tvorbu zájem nejen mezi nakupujícími, potvrzuje Martin Bestajovský, který se svojí ženou provozuje eshop s kreativním materiálem České-tradice.cz. V jejich obchůdku lze koupit materiál pro decoupage, korálky, výtvarné potřeby, bižuterní doplňky a mnoho dalšího zboží určeného pro tvoření. „Prodej veškerého našeho zboží vzrostl oproti předchozímu předvánočnímu období o cca 16 %, prodej kreativního a hobby materiálu vzrostl ve stejném období o cca 22 %,“ popisuje Martin Bastejovský.

Je možné nárůst zájmu o ručně vytvářené věci, a to jak o jejich nákup, tak i tvorbu, nějak vysvětlit? „Důvodů čím dál větší popularity handmade výrobků je podle mne více. Zaprvé tyto věci představují kontrast ke všudypřítomné technice a svojí určitou nedokonalostí i otiskem osobnosti svého autora mají jakýsi lidský, uklidňující vliv. Zadruhé v mnoha zaměstnáních lidé netvoří nic hmatatelného, co by mohli osahat jako výsledek své práce. Na Fleru vidím, jak je to úžasný pocit, když vlastníma rukama vyrobíte něco, co si někdo jiný koupí a udělá mu to radost. Sám jsem si to vyzkoušel na špercích z křišťálové pryskyřice a je to neuvěřitelná radost i adrenalin,“ uzavírá Jiří Kubeš z Fler.cz.