Když na noze duří oko zvané kuří

14. 5. 2010
Glasscare

Praha, 14. května 2010 - Kuří oka jsou nepříjemné a bolavé výstupky na kůži nohou, které se projevují zejména u žen. Ne snad že by k nim byly geneticky více předurčeny, ale kuří oko obvykle vzniká v důsledku nošení nepohodlné a tlačící obuvi.

Jak ho poznáte

Kuří oko je kožní výstupek žluté či žlutošedé barvy, který může být velký až 1 cm. Objevuje se zejména na kloubech a na vystupujících kostech. Bývá dosti bolestivé - příčinou bolesti je čep tvořený ztvrdlou kůží, který tlačí na kost. Pokud kuří oko lehce poškrábete, začne se drolit, zbělá a zdrsní na omak.

Kuří oka se obvykle projeví jako „trest“ za nošení nevhodné obuvi. Bývají totiž výsledkem odumřelé a zrohovatělé kůže v menších oblastech vystavených tlaku a tření. Kuří oka se však na rozdíl od mozolů obvykle nacházejí na vystupujících kostech, zejména na kloubech malíčků, palců a na plochách pat.

Jak se ho zbavíte

Nejjednodušší je navštívit šikovného pedikéra či pedikérku, popřípadě odborného lékaře - podiatra. V pedikérských salónech jsou nicméně na ošetřování kuřích ok zvyklí a snadno si s ním poradí. Pedikér nejprve tvrdou pokožku nohou změkčí v teplé vodě, poté ostrým skalpelem či žiletkou kuří oko seřízne a přelepí speciální náplastí s léčivou složkou. Zákrok není zcela bezbolestný, nicméně neléčené kuří oko vám při chůzi způsobí ve výsledku bolest daleko horší, proto návštěvu pedikéra neodkládejte.

Další možností je domácí léčba s pomocí náplastí na kuří oka z lékárny. Tyto náplasti obsahují kyselinu salicylovou, která změkčí tvrdou kůži a umožní vám po teplé koupeli kuří oko „vydloubnout“. K babským receptům na léčbu kuřích ok patří obklad z cibule a octa. Plátek cibule několik hodin máčejte v octu a večer připevněte náplastí či obvazem k postižené noze. Ráno pak omyjte v teplé vodě. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud se jádro kuřího oka nevyloupne.

Jak se mu vyhnete

Kromě toho, že budete nosit vhodnou, padnoucí a pohodlnou obuv, je důležitou součástí prevence také pravidelná péče o pokožku nohou. Trend v pedikúře 21. století je bezkrevné a bezbolestné ošetření bez rizika přenosu infekce a mykotických onemocnění kůže nebo nehtů. Moderní přístupy směřují k tomu, že je efektivnější používat lépe pilník než skalpel.

Vhodnou pomůckou je například skleněný pilník Glasscare, který je vyzkoušen jak laickou, tak odbornou veřejností s velmi pozitivními výsledky. Pilník Glasscare splňuje požadavky bezpečné a kvalitní péče a je k dostání za doporučenou cenu 189 Kč v mnoha lékárnách, drogeriích nebo na e-shopu www.glasscare.cz.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr