Víte, při jaké teplotě servírovat jednotlivé druhy vín?

25. 9. 2018
Global Wines

Praha, 25. září 2018 – Jak správně servírovat víno? Kromě vhodného výběru sklenice je důležitá také samotná teplota vína.„Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína. Obecně počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2° C,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines .

Pokojová teplota červených vín je mýtus

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Bílá a růžová vína podávejte vždy vychlazená

„Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vínapodávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, která zrála delší dobu v sudech, doporučuji také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně,“ doporučuje Kamil Gruncl z Global Wines

Šumivá vína na ledu

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikovaná vína snesou pokojovou teplotu

Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry. „Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená fortifikovaná vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu. Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi,“ uzavírá Kamil Gruncl z Global Wines .

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr