Jak bojovat s alergií na jaře? Trápí až 40 % Čechů

19. 4. 2016
Husky centrální vysavače

Praha, 19. dubna 2016 - Většina jaro vítá a užívá si ho. Stále rostoucí skupina lidí jej však vyhlíží s obavami. Čekají je totiž potíže s alergií, která se v posledních desetiletích zařadila mezi běžné civilizační choroby. Nárůst alergických onemocnění je označován jako nejvýznamnější neinfekční civilizační epidemie.

„Podle některých dat se v ČR za posledních sto let počet alergiků zvýšil až na 40 %  populace, zejména v pylových obdobích. Alergie není onemocnění jednoho orgánu, ale celková porucha imunity ve smyslu zvýšené reaktivity na některé běžné podněty. Je prokázáno, že pokud trpíme jedním typem alergie, je vysoce pravděpodobné, že se u nás projeví i další forma. Jednoho pacienta tak často trápí alespoň dva typy alergií – například spojení alergického astmatu a alergické rýmy či atopického ekzému,“ upřesňuje MUDr. Irena Krčmová, CSc., primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie, LF HK a FN Hradec Králové.

Období zvýšeného výskytu alergenů nastává zejména brzy na jaře s prvními slunečními paprsky a probuzením přírody. Kromě ohrožujícího pylu trápí většinu alergiků také „prach“. Lépe řečeno alergeny, které jsou v prachu obsaženy. Prach totiž umožňuje shromažďování hned několika alergenů najednou. Poradíme vám, jak jarní období přežít a minimalizovat problémy, které alergie způsobuje.

Poznejte alergii

Mezi hlavní příznaky alergie patří vodnatá rýma spolu s pálením a slzením očí. Jakmile se tyto příznaky objeví, je vhodné vyhledat lékaře – alergologa, který pomocí testů zjistí, zda se opravdu jedná o alergii a který konkrétní alergen reakci vyvolává. Lékaři varují, že neléčená alergie může vést až k propuknutí astmatu a zvyšuje také nebezpečí více alergií.

Vyhýbejte se alergenu

Hlavním pravidlem pro kvalitní život alergika je včasná prevence a snaha o co nejmenší kontakt s alergenem. Podle výskytu vašeho alergenu ve vzduchu můžete plánovat denní aktivity nebo začít s preventivním užíváním léků. Výskyt pylových alergenů v ovzduší je závislý na aktuálním počasí. Pokud se oteplí, množství pylu se vždy zvyšuje, v deštivých dnech naopak klesá. Sledujte pylové zpravodajství /www.pylovasluzba.cz /.

Pomůže hygiena a čistota

Alergikům na pyly pomůže, když se po příchodu domů převléknou do čistého oblečení, protože pyl se na oblečení zachytí. Vhodné je i osprchování, které vás zbaví pylových zrnek na pokožce a ve vlasech. Přitěžujícím faktorem sezónní alergie mohou být také roztoči, kterým se daří zejména v matracích a ložním prádle. Vhodné je používat bariérové povlaky na polštáře, deky a matrace, které jsou svým charakterem nepropustné pro průnik roztočů. Jednou za 2 měsíce vyperte lůžkoviny nejméně na 60 °C a matrace důkladně vysajte. Také je dobré zároveň použít některý z přípravků proti roztočům.

Pokud sdílíte domácnost se zvířecím mazlíčkem, máte v domácím prachu obsaženy také zvířecí alergeny. Zejména alergeny kočky dosahují ze všech zmíněných alergenů nejmenších rozměrů a klesají hlouběji do plic. V interiérech se tak dostanou téměř všude. „Alergické vazby nevznikají na zvířecí srst, ale na alergeny v ní usazené. Ty pocházejí ze zvířecích slin, moči, potu a lupů, které se po zaschnutí uvolňují do místnosti a zůstávají tak v domácnosti i měsíce poté, co v ní bylo zvíře naposledy. Pokud máte pouze alergickou rýmu s vazbou na domácího miláčka a zvíře doma stále zůstává, vystavujete se riziku rozvoje alergie v průduškové astma,“ informuje primářka Irena Krčmová.

Snížit obsah alergenů v bytě lze pravidelným úklidem, především utíráním prachu a pravidelným a kvalitním vysáváním.

„Pozor ale na některé robotické vysavače, které prach s alergeny v místnostech namísto vysávání spíše víří. Stejně tak se nelze úplně spoléhat ani na klasické vysavače, které sice vysávají lépe, ale ty nejjemnější částečky s alergeny vracejí stále zpět do místnosti. Prach se proto po vysávání znovu usazuje na nábytku i podlahách. Naopak funkčním řešením jsou vysavače centrální, které veškerý prach s alergeny odvádí mimo vysávané místnosti,“ upozorňuje Jiří Najman ze společnosti Newag.

Dodržujte životosprávu

Nejlepší zbraní proti alergii je silný imunitní systém. Ten podpoříte péčí o svou životosprávu. Zdravá strava a dostatek pohybu jsou v tomto ohledu samozřejmostí.  Dbejte také na dostatek kvalitního spánku. Pokud jste unaveni a oslabeni, projevy alergie mohou být horší.

Alergii lze léčit

Léčba alergie záleží na konkrétním typu alergie a na lékaři a bývá podpořena podáváním léků, tzv. antihistaminik. Pro případ nečekané alergické reakce by neměl v žádné domácí nebo cestovní lékárničce chybět některý z volně prodejných léků, které potlačují akutní alergické reakce.

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr