Umělé nebo přírodní, s pružinami nebo bez? Poznejte rozdíl v matracích

4. 6. 2015
Johann Malle

Praha, 4. června 2015 – Poohlížíte se po nové matraci, ale nevyznáte se v aktuální široké nabídce, která je na trhu? Jaké materiály a zpracování matrací určují kvalitu spánku, poradí Jakub Šoufek z Johann Malle, přední český výrobce matrací a postelí.

Molitan je přežitek

Dříve jsme pod pojmem matrace většinou hledali levné molitanové matrace, které sice plnili svůj účel, ale k dlouhodobému používání nebyly příliš vhodné. Molitan měl hned několik nevýhod, v první řadě to byla vysoká hořlavost, neprodyšnost a nevhodná buněčná struktura špatně odolná vůči opakovanému stlačování. Matrace se tak velmi rychle prolehly. Dnes je molitan nahrazován polyuretanovými pěnami (PUR pěny, neboli tepelně modifikované pěny) a visco pěnami (studené pěny), které odbouraly část nevýhod klasických molitanových matrací.

PUR a visco pěny

Častým materiálem využívaným pro výrobu matrací jsou zmíněné PUR pěny. Ty se vyrábí chemicky z  izokyanátů a polyolů, které se získávají většinou z ropy. Smícháním těchto směsí dojde k napěnění.  Nevýhodou PUR pěn je uzavřená struktura buněk, tedy špatná prodyšnost, a dále nízká hustota. To vede ke kratší životnosti matrací, obzvlášť při větším a častějším zatížení. Výhodou matrací z PUR pěny je tak především nízká cena. PUR pěny jsou dnes nabízeny často v kombinaci s jinými pěnami (studená či líná pěna).

Dalším moderním materiálem jsou visco pěny. Jedná se o studené paměťové pěny s příměsí rostlinných olejů, aby byla zaručena funkce „obepnutí“. Nevýhodou paměťových pěn je špatná prodyšnost, kterou pocítí především více se potící lidé a to obzvlášť v letních měsících. Dochází také k rychlejší únavě materiálu, po několika letech už nefunguje poddajnost jako na začátku. Velký problém je zejména u vyšších matrací z visco pěny, kdy dochází k „uzavření“ těla na lůžku a zabránění přirozenému pohybu. Při výběru matrace z visco pěny také pamatujte, že děti a dospívající do 24 let věku by na visco pěně spávat neměli z důvodu růstu a vývinu páteře.

Pružiny ano či ne?

Historií matrací prolínající se do dnešní doby jsou pružiny. Ty najdeme v matracích i dnes, ale nejedná se většinou o pružiny, tak jak je známe z dřívějška. Používají se moderní pružiny, které jsou především šetrnější k naší páteři. „Kvalitu nabízejí především taštičkové pružiny ze speciálně upravené oceli, která zajistí jejich dlouhou životnost. Taštičkové pružiny jsou takové, které jsou jednotlivě zašité v látkových taštičkách. Díky tomu pružiny nevržou a nedochází ke vzniku elektrostatického náboje. Zároveň zabraňují proléhání matrace a usnadňují přístup čerstvého vzduchu přímo do nitra matrace,“ vysvětluje Jakub Šoufek z Johann Malle.

Přírodní materiály

V neposlední řadě jsou to pak přírodní matrace, které jsou sendvičově poskládány pouze z přírodních složek. Principiálně je to návrat ke spánku našich předků, pouze se zdokonalily použité přírodní materiály. Většinou se totiž jedná o kombinaci čisté bavlny, kokosových vláken, koňských žíní a přírodního kaučuku. „Na trhu jsou k dostání i kvalitní přírodní matrace ručního zpracování. Jedná se téměř o srdeční záležitost, kdy se používají výhradně jen 100% přírodní materiály nejvyšší jakosti, bez použití lepidla. Výroba probíhá pouze ručně na principu skládání vrstev a jejich následného sešití,“ uvádí odborník na přírodní matrace Jakub Šoufek z Johann Malle. Takové matrace jsou skutečně zárukou kvalitního spánku. Jsou navíc hypoalergenní a ocení je i lidé s bolestmi zad či nadváhou.

kontakt pro média: Šárka Lachoutová
email: sarka.lachoutova(@)aspen.pr