Objevte hloubku a pestrost černé barvy: s Johnnie Walker Black Label a potmě

23. 10. 2008
Johnnie Walker

Praha, 23. října 2008 - Jídlo a pití mohou být největšími požitky v lidském životě. Tedy samozřejmě pokud hovoříme o opravdu dobrém jídle a opravdu dobrém pití. Jejich degustace se tak může stát zábavou na celý večer a nezapomenutelným zážitkem, zvlášť pokud zapojíte své přátele. Zatímco většina lidí má pocit, že jídlu není těžké rozumět, u alkoholu už si tak jistí nejsme.

Ideálním objektem pro degustaci jsou míchané whisky. Na rozdíl od jednodruhových sladových whisky obsahují ty míchané až několik desítek druhů whisky v pečlivě vybraném a dlouho testovaném poměru. Symbolem tohoto typu whisky je značka Johnnie Walker založená ve Skotsku jako rodinný podnik Johnem Walkerem v roce 1820, který pro lidstvo míchání whisky objevil. Dnes je Johnnie Walker nejúspěšnější značkou skotské whisky, proto degustaci tohoto „tekutého zlata“ z lahve se šikmou etiketou nemůžete udělat chybu. Zvlášť jestliže zvolíte Johnnie Walker Black Label, nejprodávanější luxusní skotskou na světě.

„Každá kapka v láhvi s logem Johnnie Walker Black Label je výsledkem unikátní směsi, která vzniká díky 40 druhům whisky a zraje minimálně 12 let. Každý jeden druh, každý soudek je velice pečlivě vybírán z více než 6 miliónů sudů whisek zrajících ve Skotsku,“ říká brand manager Johnnie Walker pro ČR, Robert Tóth. Není divu, že tato whisky se stala oblíbeným pitím Sira Winstona Churchilla či Ernesta Hemingwaye. Jak to udělat, aby byl požitek z degustace špičkové whisky co nejkvalitnější? Ochutnávejte potmě!

Nápadu vyřadit při degustaci ze hry zrak využila právě značka Johnnie Walker, když příznivce své whisky z celé střední a východní Evropy pozvala do Prahy do restaurace Pod křídlem noci, aby tu ochutnali speciální menu a poté absolvovali unikátní degustaci Johnnie Walker Black Label - to vše samozřejmě potmě. A ohlasy zúčastněných byly pozitivní. „Zrak je pro mě jako asi pro každého nejdůležitějším smyslem. Nikdy by mne nenapadlo, jak skvěle začnou ostatní smysly pracovat, pokud je zrak nepoužitelný, jako tomu bylo na pražské degustaci. Tma dodala degustaci naprosto jiný rozměr,“ komentoval večer jeho účastník Branko Jugovač z Chorvatska.

„Absolutní tma dokáže lidské smysly vybičovat k neuvěřitelné ostrosti a jen absolutně soustředěné chuťové a čichové buňky dokáží v prémiové whisky Johnnie Walker Black Label ocenit jemné nuance a překvapivou pestrost chutí, které se díky tmě dostávají do centra pozornosti. Ve whisky tak lze objevit nečekané - hedvábnou bohatost rašeliny s hlubokou ovocnou kresbou a jemnými náznaky sladké vanilky a rozinek. Díky absenci dominantního smyslu - zraku - je také možné daleko lépe ocenit specifickou texturu a vůně nápojů i pokrmů,“ vysvětluje Robert Tóth. Rádi byste taky prožili podobný, neobyčejný zážitek?

Stačí jednoduše použít pásku přes oči, která tomuto účelu poslouží více než dobře. Ještě předtím však nalijte Johnnie Walker Black Label do sklenky a pokochejte se jeho nádhernou jantarovou barvou. Poté už zrak nebudete potřebovat. Jemně zatočte sklenkou a kružte nápojem podél jejích stěn. Přivoňte k unikajícímu aroma… Kápněte do sklenky trochu vody a přivoňte znovu. Zřetelně se objeví charakteristiky vůně - její bohatost a plnost. Ucítíte také jemný náznak kouře či vůni medu.

Pak se zvolna napijte. První douškem neodhalíte všechna tajemství - chutě budete objevovat postupně, téměř nepozorovaně. Nejprve ucítíte plnou pevnou chuť, poté ostřejší, jež se bohatě rozvine do šířky. Každý další doušek vám odhalí nové chuťové nuance exkluzivní whisky. Až dopitou sklenku odložíte, výjimečně hebká chuť bude doznívat na vašem patře. „Většina odborníků se shodne, že v Johnnie Walker Black Label lze nalézt čtyři základní chutě - chuť čerstvého ovoce, ostřejší kouřovou chuť, sytou ovocnou chuť fíků a rozinek a v neposlední řadě nádech vanilky. Byla by ale škoda nechat se pro degustaci svázat očekáváními. Pravý požitek spočívá v tom, že každý si ve výjimečné směsi desítek chutí a vůní objeví ty svoje,“ dodává Robert Tóth.

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr