Kim Kiyosaki radí - Jak být finančně nezávislou

23. 5. 2011
Seminář Kim Kiyosaki

Praha, 23. května – Trávíte bezesné noci počítáním peněz a vymýšlením, jak s nimi vyjít? Máte starosti s tím, jak financovat vzdělání svých dětí nebo rekonstrukci bydlení? Nebo necháváte péči o rodinné finance výhradně na manželovi či partnerovi? V každém případě je čas na změnu a Kim Kiyosaki, americká investorka a autorka knihy Bohatá žena vám poradí, jak na to.

Pozůstatek minulosti

„Mým cílem je zdůraznit, jak důležité je být připravena na vše, co se může stát. A povzbuzuji vás, abyste se pravdivě podívali, na kom nebo na čem jste závislé ohledně své finanční budoucnosti,“ říká Kim Kiyosaki. V průběhu dějin se totiž od žen vždy očekávalo, že budou finančně závislé na někom jiném, a jediná možnost, jak mohly zlepšit svou finanční situaci, byl výhodný sňatek. Přestože se doba a podmínky zcela zásadně změnily, ženy po celém světě však v oblasti financí opakují podobné pošetilé chyby:

• Vdávají se pro peníze
  • Setrvávají v nespokojeném vztahu, protože se bojí, že by to samy finančně nezvládly
  • Nechávají zásadní finanční rozhodnutí na muži
  • Věří mýtu, že muži se v oblasti financí a investic umějí lépe pohybovat
  • Přijímají rady samozvaných finančních expertů, protože se bojí, že samy nejsou dost chytré
  • Spokojují se s dobrým životem, ačkoliv by ve skutečnosti chtěly skvělý život
  • Smiřují se se všemi nevýhodami v zaměstnání, jen když dostanou plat
  • Nastupují do práce za nižší plat než jejich mužští kolegové a skončí tak, že dělají jejich práci
  • Své sny odsouvají na později a říkají si „Snad někdy“

Buďte nezávislá

„Velmi často se setkávám s ženami, kterým je kolem 40 nebo 50, jsou rozvedené a zápasí s existenčními problémy,“ popisuje Kim Kiyosaki. Dnes je bohužel skutečnost taková, že mnoho manželství nevydrží a počet rozvodů stoupá – rozvádí se až každé druhé manželství. Doba se mění v mnoha směrech a my se musíme měnit s ní. Je třeba zmobilizovat síly a udělat první krok na cestě k finanční nezávislosti.

Jak na to?

Je třeba nakoupit a vytvořit tzv. aktiva, která dokážou produkovat příjmy. Tyto finanční příjmy t aktiv uhradí vaše životní výdaje. Jakmile se vaše měsíční příjmy rovnají vašim výdajům, nebo jsou-li vyšší, jste finančně nezávislá. Tak získáte finanční svobodu, protože aktiva přinášejí zisky a pracují pro vás – takže vy nemusíte pracovat pro peníze. Jak si představit aktiva? Třeba jako byt nebo dům, který pronajímáte a každý měsíc dostanete peníze od nájemníků. Nebo jako akcie či jiné cenné papíry, které vám vynášejí podíly.

Aktiva a pasiva

Aktiva jsou zkrátka všechno, co vám bude vynášet peníze i tehdy, když přestanete pracovat. Může to být třeba také podnik, do kterého sice investujete, ale každý rok vám přináší příjmy. Pozor ale dávejte na nákup pasiv. Mohou vám dát pocit, že svůj majetek dobře ukládáte, ale ve skutečnosti negenerují žádný příjem a jen tahají peníze z vaší kapsy. Sem patří např. vaše auto, které potřebuje opravy a benzín, váš dům či byt, kde platíte nájem, daně, pojištění a další složenky. Proto je třeba mít dost aktiv, aby jejich výnosy zvládly zaplatit všechna nezbytná pasiva.

Já na to nemám hlavu

Nejčastější obavou a výmluvou žen bývá, že na čísla a peníze nemají hlavu, a že se jedná o doménu mužů. Na to Kim Kiyosaki říká: „Je to jen proto, že ženy v minulosti investovat nemohly. Jenže nemohly ani studovat, volit nebo třeba pracovat jako soudkyně a přesto si nikdo dnes netroufne tvrdit, že by muži byli lepší studenti nebo soudci. Když někdo dělá něco dlouho, neznamená to, že to musí dělat lépe.“

Nikdo netvrdí, že svět financí je jednoduchý, ale stačí se pravidelně a postupně vzdělávat a můžete do jeho tajů proniknout. Pomohou vám knihy o investování a penězích, články na specializovaných webech, noviny a časopisy zaměřené na oblast financí, volně přístupné přednášky na vysokých školách nebo placené přednášky a konference odborníků.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr