Martin Pučálka odpovídá na časté dotazy chovatelů psů

15. 2. 2018
Krmiva Pučálka

Praha, 15. února 2018 Mám trpasličího pejska. Jaké krmivo je nejvhodnější zvolit?

Díky menšímu objemu žaludku je vhodné menším pejskům dávat krmivo, které může mít trošku vyšší obsah bílkovin a tuků. U malých pejsků, kteří bývají častěji vybíraví, hraje velkou roli velikost granulí. Až na výjimky preferují malí pejsci granulky v malých velikostech. To je v zásadě ten největší rozdíl. Pro malé pejsky mohu doporučit například krmivo Artemis, který je vyráběno v kombinaci čerstvého masa což zajišťuje, spolu s malou velikostí granulí, vysokou chutnost.

Jak se nejlépe postarat o psí srst, aby byla zdrává a lesklá?

U krásné srsti je důležitá nejen genetika a celkové zdraví psa, ale i správná péče a výživa, které mohou udělat se zvířecí srsti velké divy. Lidé si často myslí, že krásná srst je ovlivněna důkladným a častým mytím psa. Ale opak je pravdou. Příliš časté koupele mohou psovi spíše uškodit. Ideální je mýt šampony 2-3x ročně.
Důležitou součásti péče o psí srst je i kvalitní strava s obsahem špičkových surovin, vhodných minerálů a vitamínů. Dobrým bonusem mohou být i doplňky stravy. „Špatná a matná srst může být způsobená stravou s nízkým obsahem bílkovin, či potravin s minimem vitamínů. Nepoužívejte krmiva, která jsou plná umělých barviv, dochucovadel a soli. Důležité je také krmit potravou s optimálním složením mastných kyselin Omega-6 a Omega-3. Dále pomáhá obsah zinku a biotinu.

Jak by se měl pes často krmit?

V rámci správné výživy u štěňat a koneckonců i u dospělých psů, je také důležité krmení v pravidelný čas. U nejmenších štěňat klidně 4x denně, u větších 2-3x denně a u dospěláků 2x denně. Podstatné je myslet na to, že pejsek potřebuje před i po jídle chvilku klid, aby nedošlo k torzi (přetočení) žaludku. Pejska při jídle proto nikdy nerušíme. Misku s jídlem také nenechávejte psovi delší dobu než půl hodiny. To, co pejsek nesní, odneseme. Naučíme ho tak dojídat. Samozřejmostí je dostatek čerstvé vody hned vedle jídla.

kontakt pro média: Iveta Nebesařová
email: iveta.nebesarova(@)aspen.pr