Indoor generace doplácí především na nedostatek denního světla v zaměstnání. Negativní následky práce v uměle osvětleném prostředí potvrdilo 68 % účastníků aktuálního průzkumu

19. 11. 2019
Lightway

Praha, 19. listopadu 2019 - Průzkum, který zrealizovala společnost Lightway, odhalil následky pravidelného trávení času na pracovišti s umělým osvětlením. Nejčastěji se zaměstnanci, kteří pracují v tmavých, pouze žárovkami osvětlených prostorách, setkávají s bolestmi očí a potížemi se zrakem. Tento problém pravidelně vnímá 34 % dotázaných. Dalšími výraznými následky nedostatku denního světla jsou pak návaly únavy a pokles pracovního výkonu, s těmito dopady se setkává 23 % dotázaných. Celkem 68 % účastníků průzkumu, který pro Lightway zpracovala společnost Rondo Data, pociťuje negativní následky práce v uměle osvětleném prostředí.

Do práce za tmy, z práce také za tmy

Nepříjemnost, se kterou v podzimních a zimních měsících bojuje snad každý pracující. Dokonce až 90 % svého času trávíme pobytem uvnitř budov. Odborníci si pro tuto problematiku naší generace vytvořili název Indoor Generation. Velkou část tohoto času pak samozřejmě tvoří doba, kterou strávíme v zaměstnání. Negativní následky práce v uměle osvětleném prostředí potvrdilo 68 % dotázaných v průzkumu.

„34 % pracovníků se setkává s bolestmi očí a potížemi se zrakem, 23 % trpí únavou a poklesem pracovního výkonu. Na 6 % dotázaných působí umělé světlo depresivně, čtyři procenta jsou pak nervóznější a podrážděnější,“ prozrazuje výsledky průzkumu Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Pozitivní vliv přirozeného světla potvrzuje také lékařka MUDr. Michaela Vančatová: „Denní světlo je zcela nenahraditelné. Umělé světlo je totiž jednotvárné, bez přirozené dynamiky a blahodárných účinků na lidský metabolismus. Dostatek denního světla tak působí pozitivně na psychické rozpoložení i pracovní výkon.“

Průzkum pro Lightway realizovala společnost Rondo Data na vzorku 1233 respondentů z celé ČR.

kontakt pro média: Šárka Lachoutová
email: sarka.lachoutova(@)aspen.pr