Lightway udělal z České republiky velmoc a vyváží přirozené světlo do celého světa

20. 6. 2019
Lightway

Praha, 20. června 2019 – Ryze česká společnost Lightway vyrábí patentované křišťálové světlovody, generuje roční obrat přes 40 mil Kč a vyváží do celého světa včetně nejvyspělejších lokalit. Světlovody pro ni designuje potomek slavného rodu Stradivari i studio Olgoj Chorchoj. Na rok 2019 plánuje instalovat na 5 tis. světlovodů a po expanzi na trhy Abu Dhabi, Bahrainu či USA se chce zaměřit i na další trhy. Největší růst v počtu instalací světlovodů v poslední době zaznamenávají vedle bytů, rodinných domů také kancelářské budovy, školy a školky.

Světový trh se pohybuje zhruba na 200 000 světlovodech ročně a společnost Lightway v České republice instaluje kolem 1000 světlovodů a v zahraničí kolem 3000 kusů. Počet vyrobených a instalovaných kusů světlovodů je každý rok o něco vyšší. V roce 2010 to bylo kolem 1000 a v letošním roce to bude kolem 5000 světlovodů.

V ČR má Lightway minimálně 40% podíl na celkovém trhu, což znamená číslo jedna. Zajímavostí je například instalace celkem dvanácti šedesátimetrových Lightway Tower světlovodů v pražském projektu Central Park na Žižkově. Na Václavském náměstí jsou zase pochozí světlovody v chodníku, které osvětlují podzemí metra Můstek. Instalace 80 velkých světlovodů Lightway Maximus ve sportovní hale základní školy v Dolních Břežanech v roce 2017 získala spolu se stavbou titul Stavba roku. V poslední době se společnost úspěšně etablovala na trzích v Abu Dhabi, Bahrainu, Kataru či USA a otevřela také svoji pobočku ve Velké Británii.

„Světlovody Lightway sázejí na kvalitu a jsou proto co se týče vlastností i ceny nad průměrným světlovodem. Je to díky unikátní kombinaci českého křišťálu, obsahu stříbra ve světlovodném potrubí a také patentované technologii Lightway Blue Performance, která zajistí že ve světlovodu nekondenzuje voda a pak z něj nevytéká a nemá tepelné ztráty v zimě a nezahřívá interiér v létě,“ vysvětluje Jakub Brandalík, zakladatel a ředitel společnosti Lightway.

Česká republika je v používání světlovodů jednou z velmocí, a to i díky společnosti Lightway, která se na realizacích výrazně podílí. Dobře si za námi stojí také Holandsko a Anglie. Naopak málo rozvinuté jsou tyto trhy v Německu či Rakousku. Ve světě jsou světlovody populární v USA, zejména v Kalifornii. Mezi známé designéry, kteří spolupracují na podobě světlovodů Lightway patří potomek slavného italského rodu výrobců houslí – Stradivari, britský architekt Norman Foster, z českých je to pak studio Olgoj Chorchoj, jmenovitě Michal Froněk a Jan Němeček.

Co se týče jednotlivých segmentů v poslední době zaznamenávají vedle bytů, rodinných domů také kancelářské budovy a v poslední době školy a školky. Tam je dostatek denního světla citlivé a hlídané téma, protože se jedná o děti.

Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku či zelené střeše a následně jej vedou do interiéru speciálním vysoce reflexním tubusem. Stěny tubusu tvoří výkonná zrcadla s maximální odrazivostí. Tubus vyúsťuje na stropě nebo stěně místnosti, kterou chceme prosvětlit. Je opatřen skleněným rozptylovačem světla, takzvaným difuzérem, který světlo rovnoměrně rozptyluje do prostoru tak, aby jeho intenzita nikoho neoslňovala. Díky tomu proudí do interiéru nepozměněné světlo s minimálními ztrátami a maximální intenzitou.

kontakt pro média: Šárka Lachoutová
email: sarka.lachoutova(@)aspen.pr