Anketu Veřejný muž 2014 ovládli originální muži. Ondřej Kobza, Josef Formánek a Martin Hausenblas

20. 12. 2014
LOM

Praha, 20. prosince 2014 – Liga otevřených mužů (LOM) vyhlásila již pošesté anketuVeřejný muž , která oceňuje muže pozitivně ovlivňující veřejný život v ČR.

„Společnost potřebuje pozitivní mužské vzory. Nápad ocenit muže, kteří nemyslí jen na sebe a angažují se ve veřejném prostoru, nám přijde nosný a důležitý.“  vysvětluje smysl ankety ředitel LOMu Martin Jára.

Anketu s těsným náskokem vyhrál pražský kavárník Ondřej Kobza, který byl nominován za svůj nápad umístit piána do ulic velkých českých a moravských měst. V závěsu za ním skončil spisovatel Josef Formánek, který letošní rok obohatil svou originální knihou z prostředí alkoholické léčebny – Úsměvy smutných mužů. Třetí místo patří podnikateli Martinu Hausenblasovi, který je známý svou občanskou a mecenášskou aktivitou v Ústí nad Labem.

„Předpokládáme, že sympatie hlasujících si vítězové získali svým originálním přístupem k životu a neotřelými kreativními nápady, které v uplynulém roce oživily veřejný prostor a debatu o palčivých sociálních problémech.“ komentuje výsledek ankety Martin Jára.

Ocenění v anketě LOMu v minulých letech získali například také známý whistleblower Libor Michálek, lékař Jan Trachta nebo aktivisté Matěj Hollan a Jan Čižinský.

„Anketu určitě vyhlásíme i v roce 2015. Hlasuje čím dál více lidí. Možná i proto, že pozitivních mužských vzorů zdánlivě ubývá. Anketou chceme dát najevo, že není třeba věšet hlavu. Jsou mezi námi!“ dodává Martin Jára.

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr