4 tipy, jak zabezpečit dům během Vánoc

19. 12. 2017

Praha, 19. prosince 2017 - „Řada zlodějů páchajících krádeže během vánočního období nepatří mezi typické profesionály, ale jsou to většinou amatéři, kteří chtějí rychle získat předměty, jako je elektronika, šperky, hotovost a nejrůznější hi-tech hračky. Spoléhají na sváteční období, kdy lidé hojně nakupují a doma toho mívají více než v jinou část roku. Zlodějům nahrává i fakt, že jsou lidé během svátků velmi neopatrní a nepozorní,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností firmy Next, a přináší několik tipů, jak chránit svůj domov.

Buďte diskrétní při likvidaci balíků

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak nalákat zloděje, aby zjistili, co jste si pod stromeček nadělili, jsou prázdné krabice po dárcích ve vaší popelnici. Stačí jeden pohled a přesně vědí, co máte doma. Pokud jste si pořídili například nový televizor nebo počítač a zbavujete se obalů, rozdělte krabice na malé kusy a teprve pak vyhoďte.

Minimalizujte viditelnost z ulice

Další chybou, kterou majitelé domů dělají, je že své dárky vystaví pod vánočním stromkem, který stojí přímo pod okny. To je často vidět z ulice a potenciální zloději se nemusejí ani moc namáhat.

Rozsviťte dům i jeho okolí

Chytrým krokem je instalovat venkovní světla napojená na detektor pohybu, který se spustí kdykoli, když někdo přistupuje v noci k domu. Můžete také nastavit časovač vnitřních světel, pokud budete delší dobu mimo dům. Je to dobrý odstrašující prostředek.

Pozor na sociální sítě

Pokud se chystáte kolem svátků někam cestovat, opatrně s tím, kolik informací zveřejníte na svých sociálních účtech. Například veřejné příspěvky typu "pozdravy všem doma, vrátíme se příští týden" jsou pro zloděje dobrý tipem. Nikdy nezveřejňujte, kdy odjíždíte a kdy se vracíte.

Rada na závěr

To, že jsou Vánoce mimo jiné svátky dobrých skutků, bohužel neznamená, že se tím všichni budou řídit a chovat se stejně dobře a poctivě. Pamatujte proto na kvalitní zabezpečení svého bytu či domu. Obecně platí, že zloději odolají pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně ve III. bezpečnostní třídě s vložkou a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře samotné

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky@aspen.pr