Úroveň zabezpečení českých sklepů a garáží je velmi nízká. Lidé proto drahé lyžařské vybavení i jízdní kola stále častěji skladují doma

1. 11. 2018

Praha, 1. listopadu 2018 – Krádeže jízdních kol stejně jako lyžařského vybavení patří mezi zloději k nejpopulárnějším úlovkům, které jsou často navíc snadno dostupné v prostorách nezabezpečených garáží nebo sklepů. Jak ukazuje nedávný případ z pražského Žižkova, kde zloděj zcizil ze sklepa lyžařské vybavení vyčíslené majitelem na téměř 300 tisíc korun. A právě drahé sportovní vybavení, které je trendem poslední doby, se stává mezi zloději stále vyhledávanějším, protože lze velmi snadno a rychle zpeněžit.

Sklepy i garáže se tak pro uskladnění drahé výbavy stávají nevhodnými, protože často ani dobře ochránit bezpečnostními dveřmi nejdou. „Máme zkušenost, že lidé, kteří nechtějí své kolo nebo lyžařskou výbavu nechávat v nezabezpečeném sklepě či garáží, si je nosí do bytu a tam ukládají v technické místnosti, zavěšují v chodbě na stěnu či ve vyšších patrech nechávají na balkóně. Pokud mají byt dobře zabezpečen, je to pro ně často jediné vhodné řešení,“ říká Ivan Pavlíček z firmy Next, která se specializuje na zabezpečení bytů a domů.

Nejlepší prevencí krádeže nejen jízdních kol a lyžařské výbavy je jednoznačně jejich skladování v dobře zabezpečených prostorách za kvalitními bezpečnostními dveřmi, nejméně ve třetí, lépe však ve čtvrté bezpečnostní třídě. Kolo i lyže lze také chránit speciálními identifikačními technologiemi, které je trvale a viditelně označí. Tyto technologie pak umožní při krádeži policii okamžitou identifikaci a zároveň je prakticky nemožné, aby označení zloděj odstranil. „Tato označení pak působí na zloděje také psychologicky. Podobně jako bezpečnostní dveře u bytu, kdy zloděj raději vykrade ten, který je nezabezpečený. Stejně tak ukradne kolo nebo lyže, které nejsou chráněné,“ uzavírá Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení majetku ze společnosti Next.

kontakt pro média: Šárka Lachoutová
email: sarka.lachoutova(@)aspen.pr