Profesia

press-releases

Tiskové zprávy - Profesia

Počet nabídek v cestovním ruchu stále roste. Ani zimní sezóna nepřináší propad zájmu o nové pracovníky

Tisková zpráva | Datum: 16. 1. 2019

Praha, 16. ledna 2019 – Cestovní ruch v České republice už není jen záležitostí letní turistické sezóny. Analýza pracovního portálu Profesia.cz ukazuje, že počet nabídek v tomto sektoru neustále roste.

Více než 2200. Tolik bylo uveřejněných pracovních nabídek v sektoru cestovní ruch, gastro služby a hotelnictví za rok 2018. Počet pracovních nabídek v tomto sektoru v posledních letech roste.

Celá zpráva

Podíl lidí, kteří se setkávají s diskriminací v práci, se snižuje. Nejsilněji vnímáme diskriminaci na základě pohlaví

Tisková zpráva | Datum: 8. 1. 2019

Praha, 8. ledna 2019 – Jak vnímáme diskriminaci v práci? V posledních letech se zvyšuje podíl lidí, kteří uvádějí, že se s tímto jevem nesetkávají. Nedostatek zaměstnanců téměř ve všech oborech donutil zaměstnavatele v minulém roce „sáhnout“ i do skupin, které nebyly z pohledu trhu práce vnímané jako nejžádanější. Snížilo to i diskriminační tendence?

Celá zpráva

Trh práce v roce 2019. Nezaměstnanost nemá kam klesat, přijde útlum ekonomiky?

Tisková zpráva | Datum: 27. 12. 2018

Praha, 27. prosince 2018 – Příští rok z pohledu trhu práce tak úspěšný jako ten letošní nebude, míní analytici. Hospodářský růst ČR naráží na limity – brzdí jej především nedostatek volných pracovních sil. Varovné signály ale přicházejí i z některých velkých ekonomik EU, na které je české hospodářství navázané. Co tedy lze na trhu práce očekávat v roce 2019?

Celá zpráva

Dovolená. Kdy na ní má zaměstnanec právo, a jaké jsou podmínky pro její čerpání podle zákona? Odpovídá Jana Kaplická z Profesia.cz

Tisková zpráva | Datum: 20. 12. 2018

Jak je to s nevyčerpanou dovolenou ke konci roku? Převádí se do nového roku, propadá nebo se proplácí?

Praha, 20. prosince 2018 - Nevyčerpaná dovolená se převádí do dalšího kalendářního roku. Nepropadá a ani se neproplácí. Zaměstnavatel vám peníze místo dovolené nabídnout ani nesmí. Vyplatit nevyčerpanou dovolenou vám může pouze v případě skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel by vám měl následně umožnit převedenou dovolenou vyčerpat do konce následujícího kalendářního roku, pokud nevzniknou okolnosti, kvůli kterým to nelze. Pokud vám zaměstnavatel neurčí čerpání dovolené, jež zbyla z roku 2018, ani do 30. června 2019, pak si dokonce můžete termín jejího čerpání určit sami, i když jinak je to v kompetenci zaměstnavatele.

Celá zpráva

Nejlepší strategie pro zvýšení platu? Změna místa

Tisková zpráva | Datum: 13. 12. 2018

Praha, 13. prosince 2018 – Výrazným rysem letošního roku na trhu práce je tlak na růst mezd. Čeští zaměstnavatelé je podle údajů ČSÚ zvýšili o 8,6 % na 31 851 Kč (údaj za 2Q/2018). Proto jsme se tentokrát v rámci ankety na stránkách Profesia.cz ptali návštěvníků, co jim pomohlo ke zvýšení mzdy nebo platu.

kontakt pro média: Markéta Ciňková
email: marketa.cinkova(@)aspen.pr