Hledáte novou práci? Co byste měli vědět

6. 6. 2018
Profesia

Praha, 6. června 2018 - Na otázky odpovídá Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Jak se připravit na vyjednávání o platu? Kde zjistit odpovídající výši platu pro danou pracovní pozici?

Informace o výdělcích jsou vnímány jako velmi citlivé téma. Vyzkoušet můžete anonymní službu Platy.cz, kde si bezpečně a bez obav porovnáte plat s ostatními zaměstnanci v zemi. Po vyplnění potřebných vstupních informací pro porovnání platu dostanete informaci o průměrném měsíčním platu na své či žádané pozici, ve svém regionu, případně zemi. Navíc můžete být pravidelně informován pokaždé, když nový respondent na stejné pozici vyplní informace o svém platu.

Aplikace je určena pro všechny zaměstnance, kteří chtějí mít obraz o aktuálním platovém ohodnocení pro svou pracovní pozici, pro lidi, kteří jsou nespokojení se svým platem a chtějí to řešit, i pro ty, kteří si hledají práci a chtějí mít přehled o reálné ceně práce na dané pozici.

Které jazyky jsou na trhu práce nejžádanější?

Zaměstnavatelé v nabídkách stále nejčastěji poptávají angličtinu, následují němčina, francouzština a ruština. V současné době roste zejména zájem o zaměstnance s dobrou znalostí němčiny. Stoupá i poptávka po těch, kteří ovládají méně obvyklé evropské jazyky – například holandštinu, rumunštinu, maďarštinu či švédštinu. S expanzí asijských firem je sháňka po lidech se znalostí korejštiny, čínštiny nebo japonštiny – ti, kteří je dobře zvládnou, mají téměř jisté velmi zajímavé pracovní uplatnění.

Zatímco znalost dvou a více jazyků je kromě manažerských pozic požadována u obchodníků, kontaktních zaměstnanců, pracovníků v cestovním ruchu, administrativě, marketingu či některých specializovaných oborech, zcela bez požadavků na jazykové znalosti jsou v nabídce převážně dělnické profese, úklid, či pozice jako skladník nebo řidič.

kontakt pro média: Markéta Ciňková
email: marketa.cinkova(@)aspen.pr