Nabízejí čeští zaměstnavatelé svým zaměstnancům úlevy v době letních veder?

30. 8. 2017
Profesia

Praha, 30. srpna 2017 – Vysoké teploty trvají i koncem srpna. V nejnovější anketě na stránkách Profesia.cz lidé odpovídali na dotaz, zda jim zaměstnavatelé letos pomáhali je překonat. Podle výsledků se přibližně polovina zaměstnanců žádné úlevy ani kompenzace nedočká.

V době letních veder jde produktivita práce dolů, to je zřejmé. A má být údajně ještě hůř: podle výsledků studie ekonomů Miroslava Zámečníka a Tomáše Lhotáka budou letní vedra stát Česko do roku 2060 až 800 miliard korun, a to právě z důvodu snížení produktivity práce. Její pokles je podle studie patrný již při 27° C, při teplotě nad 30° C produktivita klesá výrazně. A počet tropických dní by se měl v následujících letech zvyšovat. Zaměstnavatelům tedy nezbude, než na vzniklou situaci reagovat.

„Pokud jde o zákoník práce, tak horko na pracovišti neřeší, jen stanovuje, že povinností zaměstnavatele je vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a pracovní podmínky,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. „Řada zaměstnavatelů ale na tuto situaci reaguje a snaží se zaměstnancům vytvořit podmínky co nejlepší. Samozřejmostí jsou tato opatření v některých výrobních provozech.“

Jaké jsou tedy výsledky ankety, ve které respondenti odpovídali na otázku, zda jim zaměstnavatel v období vysokých teplot poskytuje nějaké úlevy? Téměř polovina lidí (48 %) uvedla, že zaměstnavatel jim kvůli vedru žádné úlevy neposkytuje. Standardní dress-code nemusí v létě dodržovat 17 % odpovídajících a 16 % lidí odpovědělo, že se jich letní vedra netýkají, protože mají klimatizaci. Zde ale může vznikat problém, protože právě na přílišné chlazení si v jedné z minulých anket stěžovala třetina z těch, kteří pracují v klimatizovaných prostorech. Bonus v podobě zajištění pitného režimu, tedy nealkoholických nápojů zdarma, dostává 13 % lidí. Nejméně respondentů (6 %) uvedlo, že mají zkrácenou pracovní dobu nebo delší pracovní přestávky.

Výsledky ankety Profesia.cz „Nabízí váš zaměstnavatel v době letních veder nějakou úlevu?“ - ke stažení v tiskové zprávě.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr