Dejte si letos dárek do nového roku a vyrazte na dovolenou

15. 12. 2017
Sberbank

Praha, 15. prosince 2017 – Už máte dost celoročního stresu? Vyrazte bez velkých příprav na dovolenou do zahraničí. Mezi svátky nebo po Novém roce. A nebojte, se v tento čas vám nic neuteče. Ať už budete v Alpách lyžovat nebo se slunit v exotice, uvidíte, že jediné, co budete opravdu potřebovat, je platební karta.

Užijte si přelom roku na dovolené

Možností, kam vyrazit, je nepřeberné množství. Buď za sváteční atmosférou Paříže, Londýna nebo jiného evropského velkoměsta, na hory do Alp, k moři do Tuniska nebo někam do exotiky. A když už v zimě do tepla, tak si třeba nadělte plavbu na jachtě, která se stává stále populárnější i v zimních měsících. A největším dárkem budou neopakovatelné zážitky a samotný čas plný klidu a odpočinku.

Lyžování o svátcích

Na konci roku praskají horská střediska ve švech. Češi si pro lyžování mezi Vánoci a Silvestrem, či na začátku roku oblíbili i alpské země. Jako doma jsou v Rakousku, Itálii, Švýcarsku a Francii. Zvykli si na jistotu dostatku sněhu velice kvalitní služby i udržované sjezdové tratě.

Cesta za teplem

V zimě jistě každého potěší spousta slunce, horká pláž a vyhřáté moře. Thajsko či Karibik jsou stále oblíbenější pro zimní načerpání sil do dalšího roku. Vyrazit můžete buď se vším servisem s cestovní kanceláří, ale stále více Čechů si oblíbilo cestování po vlastní ose, které pokud využijete internetových vyhledávačů či speciálních akcí, nemusí být tak drahé.

„Když zákazník ´vychytá´ výhodnou nabídku, může ho stát den na jachtě i 1 500 korun, a to i s kapitánem a všemi službami,“ říká Jiří Zindulka, zakladatel a spolumajitel společnosti ZINDULKA, která je nejenom českou jedničkou v pronájmu a zprostředkování lodí, ale i významným portálem v evropském měřítku.

Kdo hledá, najde si k tomu ještě na internetovém srovnávači či jiných specializovaných webových stránkách několikanásobně zlevněné letenky. Do některých exotických destinací se tak může dostat i za cenu kolem 6 tisíc Kč. Když ne z Prahy, kde ale tyto nabídky lze také získat, tak z vlakem, autobusem či autem rychle dostupných letišť ve Vídni, Norimberku, Mnichově či Drážďanech, kde jsou ještě častější.

Jediné, co potřebujete je, platební karta

Ať už si podle svého vkusu zvolíte Alpy či moře, jedno je společné. Jediné, co budete opravdu potřebovat jsou finance, s trochou nadsázky lze říci, že jen platební kartu.

Pravdou ale je, že je třeba se předem nebo cestou vybavit i finanční hotovostí. „Pro výhodné placení v zahraničí je klíčové mít při sobě vždy nějakou hotovost a zároveň i platební kartu,“ radí Petra Crhová ze Sberbank.

Hotovost se také hodí

Hotovost je samozřejmě také třeba. Můžete narazit i na místa, kde karty neakceptují nebo mají třeba jen dočasný problém s terminálem. A zcela bez hotovosti byste se mohli dostat snadno do problémů.

„Ale na místech, kde karty berou, je jí výhodné platit, protože za běžné platby v obchodech v zahraničí neplatíte žádné poplatky a daná měna je přepočítávána devizovým kurzem, který je výhodnější než kurz valutový. Hotovost si tak šetříte pro případ, že někde karty brát nebudou,“ doplňuje Petra Crhová.

Poplatky za výběr v bankomatu řešte

Zda za výběr z bankomatu v dané zemi zaplatíte nějaký poplatek, záleží na podmínkách vaší banky. Před cestou je proto praktické si zjistit, jaké konkrétní podmínky vaše banky nabízí v dané zemi. „Poplatky za výběr z bankomatu mohou dosáhnout nezanedbatelných částek. Proto doporučujeme se před cestou o této věci dobře informovat. Dobrou zprávou je, že na trhu jsou i banky a služby, které nabízejí neomezené výběry po celém světě zdarma,“ vysvětluje Petra Crhová ze Sberbank.

Vezměte si kartu Visa i Mastercard

A co samotná karta? Je v dnešní době ještě třeba řešit, která z největších karetních asociací ji vydala? Dnes již většina obchodníků akceptuje obě karty, ale v odlehlých oblastech nebo malých krámcích se vám může stát, že vám kartu nevezmou. „Proto je nejvýhodnější a nejsnazší mít po ruce karty obou asociací - Visa i Mastercard,“ radí Petra Crhová ze Sberbank.

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr