Čtyři rady, jak neztratit hlavu při výběru cyklistické helmy

20. 5. 2015
Sporty.cz

Praha, 20. květen 2015 - Výběr kvalitní cyklistické helmy by měl řešit každý cyklista. Ježdění na kole bez helmy je zbytečné hazardování s vlastním zdravím. Cyklistická sezona začíná nabírat na obrátkách, a proto je nejvyšší čas vybrat si správnou helmu. Co by měla cyklistická přilba mít a na co si dát pozor při jejím výběru poradí Roman Blažek ze specializovaného obchodu Sporty.cz.

1. Jakou helmu vybrat

Cyklistika je velmi široká disciplína, lišící se i v terénech, ve kterých se budete na kole pohybovat. Rozdílné helmy pořídíte na freestyle či horskou cyklistiku a jiné si pořídíte na silnici či do města. Silniční helma totiž na freestylové ježdění nebude dostatečnou ochranou a naopak ve freestylové uzavřené skořápce se začnete na silnici brzy přehřívat. „Pokud si tedy chcete užít dostatečný komfort a jezdíte více disciplín, doporučuji investovat do více helem. Nevězte ale hlavu, protože například na horské i silniční kolo vám postačí jedna přilba,“ říká Roman Blažek ze Sporty.cz.

1. Helma musí dobře sedět

I ta nejlepší a nejdražší cyklistická helma vám nebude k ničemu, pokud nechrání celou hlavu nebo vám během pádu dokonce z hlavy uletí, protože pořádně nesedí. Vybírejte tedy helmu, která vaší hlavě padne. Správně by vám měla helma sedět přibližně vodorovně a asi dva centimetry nad obočím. Helma by také měla sedět dost natěsno, tak aby i s rozepnutým řemínkem při předklonu nespadla z hlavy.

1. Hmotnost helmy

Váha helmy je rozhodujícím činitelem především pro cenu, kterou ovlivňuje volba použitého materiálu. Lehčí helmy jsou tak o něco dražší, ale o to poskytují větší komfort, což oceníte především při delších vyjížďkách. Lehčí helmy jsou vyráběny z lehkých, ale pevných materiálů jako je karbon, kevlar nebo aramid, musí totiž splňovat stejnou bezpečnostní normu jako ostatní helmy.

1. Odvětrávání helmy

Vlastnost, kterou u kvalitní helmy jistě uvítáte, bude dobré odvětrávání. To závisí na počtu a velikosti větracích otvorů, ale také na tom, jak je vzduch uvnitř přilby veden. Nejlépe odvětrané jsou silniční a bikové helmy. Helmy na freestyle, freeride či downhill jsou hůře odvětrávané kvůli vyšší pevnosti a tím vyšší bezpečnosti helmy.

Upozornění na závěr

„Při jízdě na kole vždy pamatujte na zapnutý podbradní řemínek u přilby. Jinak vás helma neochrání. A pokud už z kola spadnete a udeříte se do helmy, vždy zakupte novou, i když neuslyšíte pověstné křupnutí. Konstrukce přilby může být narušena a nemusí vás příště již ochránit,“ upozorňuje Roman Blažek ze Sporty.cz.

kontakt pro média: Šárka Lachoutová
email: sarka.lachoutova(@)aspen.pr