Největším problémem open space kanceláří je stresující ruch

29. 12. 2015
Audiopro

Praha, 29. prosince 2015 – Převážná část kancelářských prostor v moderních byznys centrech je typu open space. K jejich velkému rozšíření přispěl kromě finanční stránky argument, že pokud bude tým fungovat bez bariér v podobě stěn a dveří, povede to k efektivní týmové spolupráci a větší otevřenosti. Ten, kdo práci v open space vyzkoušel, má po ruce i protiargumenty: stres, absolutní ztráta soukromí, zásadní problémy se soustředěním, časté bolesti hlavy – tedy především výrazný akustický diskomfort. Technologie Sound Masking, která je u nás novinkou, pomůže tento handicap efektivním způsobem řešit – bez výrazných a nákladných zásahů do interiéru.

„Sound Masking je technologie, která pomáhá zklidnit rušné prostory, snižuje na minimum množství rušivých zásahů, a tak zvyšuje produktivitu práce o 3 až 5 %. Vtip je v tom, že do prostoru vysíláte uniformní nerušivý zvuk charakterem podobný šumu větru, avšak upravený do pásma lidské řeči. Tento speciální širokospektrální šum sice nevnímáte, přesto zajišťuje váš akustický komfort, odstíní většinu nežádoucích rušivých podnětů; a prostředí se tak zklidní,“ vysvětluje Andrej Hronec, ředitel společnosti Audiopro, která tuto technologii v ČR nabízí.

„Kvalita pracovního prostředí je aspekt, který při rozhodování o volbě zaměstnavatele hraje stále větší roli, zvláště u mladé generace,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Prorfesia.cz.  „V extrémních příkladech může být atraktivita pracovních prostor i výrazným prvkem HR strategie – zvláště v případě technologických firem, které lákají kreativní talenty.“

V často minimalisticky zařízených kancelářských prostorách s nízkými lehkými přepážkami a s malým zastoupením materiálů, které přirozeně tlumí zvuk, je největším problémem absence přirozených překážek, které by šíření agresivního hluku bránily. Zlepšení akustických parametrů je proto jedním z nejdůležitějších předpokladů pro zvýšení atraktivity takových objektů. Pokud jej však chceme dosáhnout klasickými stavebními úpravami, jde o velmi nákladnou, časově náročnou a prašnou záležitost.

„Díky zařízení pro maskování zvuku je možné z open office kanceláří vytvořit akusticky přívětivé místo k práci, bez rušivých zásahů do vizuální podoby interiéru a s minimálními náklady,“ konstatuje Andrej Hronec. „Malé emitory, které produkují šum, jsou instalovány do stropních konstrukcí nebo stojanů a zajistí, že neuslyšíte, co se děje jen několik metrů od vás. Například emitory systému Cambridge Sound Management jsou menší než kompaktní disk a lze je snadno zapustit i do složitých stropních konstrukcí.“

Kromě odstínění rušivého hluku se Sound Masking používá také pro akustické odstínění prostor pro důležitá jednání – tedy zajištění soukromí zasedacích místností nebo kanceláří vrcholového managementu. Mnohdy citlivá firemní komunikace tak opravdu díky Sound Maskingu zůstane za zavřenými dveřmi.

Technologie kromě kancelářských prostor najde uplatnění všude tam, kde se pohybuje mnoho lidí a je třeba snížit akustické zatížení – ve zdravotnických zařízeních, call centrech, bankovních domech, konferenčních prostorách, knihovnách, atd.

Tvůrcem a dodavatelem řešení pro Sound Masking je americká společnost Cambridge Sound Management. Ta nabízí řadu systémů navržených ke zvýšení akustického komfortu, řešení problémů s rozptylováním zvukovými podněty a ochranou soukromí. Tyto systémy vynikají unikátními zvukovými parametry, jednoduchou instalací s minimálními zásahy, přijatelnou cenou a energetickou nenáročností – řešení pokrývající plochu přes 16 tisíc m2 má menší spotřebu než 40 W žárovka.

kontakt pro média: Petr Jarkovský
email: petr.jarkovsky(@)aspen.pr