Stále více českých firem strategicky využívá outsourcing ke zvýšení efektivity. Ten proniká i do méně běžných oblastí

25. 9. 2015
ELIT CZ

Praha, 25. září 2015  Stále více firem v České republice využívá efektivity přenesení realizace podpůrných činností podnikání na externí dodavatele. Outsourcing se stává trendem nejen u nadnárodních korporací, ale i u středních a menších firem. Na to jsme si již zvykli. Ale nejedná se již jen o IT nebo účetnictví. Outsourcing se i v České republice stává strategickou disciplínou a silně proniká i do netradičních segmentů. Praxe ukazuje, že v současnosti zhruba 70 % českých firem řeší outsourcing strategicky.

České firmy přistupují k outsourcingu stále koncepčněji. Vyplatí se jim soustředit se na své klíčové činnosti. Strategicky a pečlivě pak plánují a řídí delegování podpůrných činností na profesionálního dodavatele, který má speciálně vyškolené zaměstnance a je schopen služby dodávat v potřebném čase, kvalitě a s nižšími náklady. „Před deseti lety začal být outsourcing v ČR populární a zažíval někdy až nekoncepční růst. Dnes lze říci, že firmy pečlivě zvažují, co je pro ně nejvýhodnější a řeší tuto otázku koncepčně a strategicky,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Využívání externího IT, obchodního oddělení, marketingu, úklidu nebo ostrahy je dnes již běžné. Ale tento trend proniká již i do HR, zajištění pozice asistentky nebo třeba do správy vozového parku. A ve světě státní správa dokonce neváhá efektivně si pronajmout třeba i chybějící kapacity věznic. Každopádně možnost rozvoje je stále veliká.

Roste třeba i počet firem, které si uvědomují, že pro běžné zaměstnance je časově i profesně náročné spravovat firemní automobily. „Obzvláště když máte po celé republice několik poboček a ve firmě auta různých značek. Stále více tedy vyhledávají služby jako je Elit Car Fleet Service, které firmě ušetří nejen náklady na samotný servis, ale i za lidi, kteří se o něj musí starat,“ potvrzuje trend Tomáš Kabrhel, manažer servisních koncepcí Elit.

Nejvíce se v outsourcingu prosazují firmy, které nabízejí profesionální specializované služby. Znalost oboru a problematiky je pro dodavatele naprosto klíčová. Navíc si mohou dovolit využívat drahé nejmodernější nástroje, systémy a investovat do rozvoje týmu, což při inhouse řešení není možné. Klienti pak pouze efektivně předávají jasné zadání a stanovují své požadavky na cíle a podávání zpětné vazby.

Tato tendence je v českém byznyse patrná. A na první pohled by bylo možné nabýt dojmu, že firmy outsourcují téměř vše. Nicméně toto tvrzení je třeba brát s určitou rezervou. Nejčastěji jsou outsourcované činnosti, které jsou opakované a běžné. Ale činnosti, které stojí na firemním klíčovém know-how, tvoří základ vztahů se zákazníky, nebo zásadně ovlivňují kvalitu poskytovaných služeb nebo produktů, většinou zůstávají kmenovým zaměstnancům firmy.