Pod toskánskou pokličkou. 4 pilíře toskánské kuchyně

28. 3. 2014
Global Wines

Praha, 28. března 2014 – Toskánsko je opravdovým pokladem Itálie. Každoročně sem míří nespočet turistů připravených objevovat nejen památky a krajinu plnou rozlehlých vinic, ale také ochutnat vytříbenou toskánskou kuchyni, ke které neopomenutelně patří víno.

Toskánsko je oblastí ve střední Itálii proslulé především uměním a historií, která se stále ještě odráží v toskánských městech, kde je patrný dřívější vliv Etrusků a renesance. To vše je zasazeno do působivé krajiny s množstvím rozlehlých vinic a s tím souvisí také odpovídající produkce vína. Velmi proslulým toskánským vinařstvím s dlouholetou historií a tradicí, která trvá již přes 600 let, je Antinori. Toskánskou specialitou je také nezapomenutelná gastronomie, která je postavena na základních jednoduchých surovinách, kterými jsou olivový olej, bílý chléb, maso a víno.

Olivový olej a chléb

Neopomenutelná surovina snad každé „jižanské“ kuchyně je olivový olej. V Toskánsku má výroba olivového oleje dlouholetou tradici, především pak v městečku Buti, které leží na Olivové stezce „Strada dell olio“ nedaleko Pisy. Proslulou snídaní každého pěstitele oliv je olivový olej s bílým chlebem. Stejně tak vás pohostí ve většině tradičních restaurací, kde je podáván chléb s olivovým olejem jako couvert. Mezi toskánské speciality pak například patří příprava bílých fazolek ze Sorany, které se vaří na olivovém oleji se šalvějí a podávají se s tuňákem a bílým chlebem.

Maso a víno

Kombinací vskutku nezapomenutelnou a natolik typickou pro magické Toskánsko je maso podávané s vínem či na víně připravované. Velmi oblíbené jsou zvěřina a mořské plody, při jejichž přípravě se často používá zejména červené víno. K nejtradičnějšímu pokrmu z masa vůbec pak patří Bistecca alla Fiorentina, což je toskánský vysoký, téměř syrový steak. Sice nepatří k nejlacinějším pokrmům, které zde můžete ochutnat, ale určitě stojí za ten zážitek. Masa se v Toskánsku často grilují a ochucují se pouze směsí bylinek a olivového oleje. „Ke grilovanému masu je vhodné například Villa Antinori Rosso Toscana IGT, které jej doprovodí šťavnatou ovocnou chutí s tóny třešní, višní a náznaky kakaa, čokolády a pralinek. Vůně je výrazná, ovocná s převahou kompotovaného ovoce. Jedná se o středně plné a středně dlouhé víno se skvěle zakomponovanou kyselinou,“ radí Filip Jantač z Global Wines. V neposlední řadě se pak velké slávě těší Lampredotto a Trippa alla fiorentina, neboli dršťky ve florentinském stylu, které se podávají buď jako polévka či samotné s omáčkou salsa verde v housce jako hamburger.

Chcete-li na závěr tip, kam se vypravit za labužnickými zážitky, zajeďte do Bargina a stavte se v přilehlé restauraci Antinori nel Chianti Classico  - v chrámu zasvěceném vínu, kde najdete i zajímavé muzeum vinařství.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr