V Krkonoších se se zimou loučí po svém - jarními delikatesami z pera šéfkuchaře Grund Restaurantu Jiřího Středy

3. 4. 2013
Grund Resort Golf&Ski

Mladé Buky, 3. dubna 2013 - Ač to tak možná ještě nevypadá, letošní extrémně dlouhá zima se chýlí ke konci a pod krkonošskými hřebeny se během pár dní probudí jarní příroda. Hotel Grund Resort Golf&Ski v Krkonoších je spjat s přírodou celoročně, a tak není divu, že místní šéfkuchař Jiří Středa pravidelně představuje nové a nové kulinářské fígle, které mu okolní panenská příroda nabízí. Sezónní potraviny získává od místních pěstitelů a farmářů, takže jeho stálé i aktuální nabídky Grund Restaurantu jsou vždy plné čerstvých surovin. Ne jinak je tomu i teď, kdy přichází se svým novým menu pro jaro a léto 2013.

Pro začátek něco na zahřátí

Bez polévky či předkrmu byste se mohli ošidit o mnoho, proto nepředbíhejme a představme si, čím můžete své chuťové pohárky naladit před samotným hlavním chodem. Pokud preferujete polévky, zkuste třeba dvojité consommé z hovězí oháňky či velouté s pistou (obdoba pesta, ale bez piniových oříšků) z medvědího česneku. Startovací pochoutkou může být i hovězí tartar s kapary, tygří kreveta doplněná pyré z ratatouille či pralinka z foie gras s chipsem z ovocného chleba, zelenými jablky a vynikající čokoládou valhrona.

Hovězí krk na červeném víně, mladé kuřátko, králičí hřbet, telecí řížek či saalowská kotleta

Jako každý rok, i letos se mohou milovníci tradiční krkonošské kuchyně těšit na místní specialitu, kterou je tentokrát hovězí krk na červeném víně s pyré ze zelené čočky a chipsem z křenu. Typicky jarní delikatesou je pak mladé kuřátko s gratinovanými brambory a pyré ze sladkého hrášku, králičí hřbet s konfitovanou ledvinkou a brambory či telecí řízek s tradičním vídeňským salátem a bramborovou slámou.

Osvědčeným favoritem místní kuchyně je ale saalowská kotleta, tentokrát doplněna pyré z česneku a timbálem z pečených brambor s chipsem z pancetty. Z hlavních jídel tu na vás dále čeká filet mignon s květákovým soufflé a jemně krájenou paprikou doplněný slavným toskánským špekem lardo a špenátovými listy. Pokud preferujete ryby, nezapomeňte tu vyzkoušet filet z candáta, který tu šéfkuchař podává s černou čočkou a klasickou francouzskou omáčkou beurre blanc z másla, šalotky a vína.

Těstoviny, risota a wellness saláty

Jarně-letní nabídka 2013 nezapomíná ani na milovníky těstovin a italských risot. Můžete tu ochutnat jak tu nejjednodušší klasiku aglio olio, tak třeba tortiglioni s hříbky, mascarpone a parmezánem nebo vynikající šafránové risoto.

Jiří Středa však pamatuje i na hosty, kteří sem přijeli za na jarní očistnou kúru. Lehké wellness pokrmy a výborné saláty uspokojí i největšího gurmána, který zrovna tělu dává oddych a nechce jej zatěžovat náročnými porcemi. Tak například osvěžující listový salát s čerstvým ovocem, špenátem a piniovými oříšky či rukola s kozím sýrem, rajčátky a ořechy představují dokonalou kombinaci chutí a přesto nezatíží organismus ani linii.

Závěrem…

…samozřejmě něco  sladkého na zub. Výběr originálních dezertů je tu vskutku široký – například crčme crčme brûlée s čerstvou vanilkou, ovocem, levandulovým olejem a sedlinou z mučenky patří k těm, co byste si zde neměli nechat uniknout. Jestliže je vaší vášní čokoláda, na nic nečekejte a ochutnejte výtečnou superčokoládovou buchtičku s čkoládovými hoblinami a malinovým přelivem nebo výběr domácích čokoládových lanýžů.

kontakt pro média: Michal Hoblík
email: michal.hoblik(@)aspen.pr